Румънският Сенат отхвърли изискване за зелен сертификат на работното място

https://www.24chasa.bg/novini/article/10332043 www.24chasa.bg
Председателят на румънския Сенат Калин Попеску Таричану СНИМКА: Уикипедия/Partidul Social Democrat

Румънският Сенат отхвърли днес законопроект, който изисква задължително представяне на зелен сертификат на работното място. Законодателната инициатива предстои да бъде гласувана и от Камарата на депутатите, чийто глас е решаващ в случая, съобщава телевизия Диджи 24.
Само два гласа не достигнаха за приемането на законопроекта. Социалдемократическата партия и националистическата Алианс за единство на румънците гласуваха против, предаде БТА.
Проектът предвижда сертификатът за ковид да бъде изискван от работещите в държавния и частния сектор. При липсата на такъв работещите се отстраняват от работа за период от 30 дни, без заплащане, а след това трудовият договор може да бъде разтрогнат.
Проектът също така предвижда тестовете за ковид да се заплащат от работещите в държавните институции.
Сенаторът от Социалдемократическата партия Стрейну Черчел отбеляза, че този законопроект въвежда дискриминация чрез ваксинация.
Сенаторът от Алианс за единство на румънците Клаудиу Тързиу каза, че парламентаристите "гласуват срещу народа". "Връщаме се към диктатура. Днешните регламенти са израз на жесток сталинизъм. Ако гласувате този закон ще предизвикате социална криза с експлозивен потенциал. (...) Умират ваксинирани хора, внимавайте как гласувате. Ваксината е експериментално лечение", заяви Тързиу.
Независимата сенаторка Диана Шошоака, която бе изгонена от Алианс за единство на румънците, заяви на сенаторите, че са "върнали Румъния в хитлеристката епоха". "Само евреите са били задължавани да представят документ, за да влязат в хранителен магазин", каза Шошоака, след което председателката на Сената Анка Драгу спря микрофона й.
Национално-либералната партия, Съюз за спасение на Румъния и Демократичен съюз на унгарците в Румъния заявиха, че подкрепят законопроекта. "Предложените мерки са прости и ефикасни. Не нарушават правата на румънците", заяви Симона Спатару от Съюз за спасение на Румъния. "Ако Световната здравна организация, по-развитите държави са решили, че това е методът да намалим нивото на заболеваемост, не виждам защо да имаме друга позиция. Подкрепям възможно най-широкото тестване, но смятам, че в сегашния момент ваксинацията е по-важна", каза либералът Георге Карп.
Законопроектът посочва, че сертификатът удостоверява изпълнението на едно от следните условия: преминаване на най-малко 10 дни от завършен цикъл на ваксинация; преболедуване на КОВИД-19 преди най-малко 15 и най-много 180 дни; резултат от отрицателен тест за ковид: ПСР с валидност 72 часа или бърз антигенен тест с валидност 48 часа.
Съгласно законопроекта такъв сертификат е необходим на всички работещи в държавния сектор - медицински персонал, работещи в държавни учреждения и пр., и за служителите в големите частни фирми.
Румъния затегна противоепидемичните мерки в началото на седмицата след нарастване на смъртните и новите случаи на КОВИД-19. Само хората, които са ваксинирани или преболедували ковид, имат достъп до повечето несъществени обществени събития. Изискването доведе до засилване на темповете на ваксинация, като вчера бе поставен рекорд от над 150 000 ваксинирани за едно денонощие.