Представителите на организации на българите в РСМ се срещат с политически партии

https://www.24chasa.bg/novini/article/10332066 www.24chasa.bg
Румен Радев в началото се срещна с ръководството на партията Граждански демократичен съюз от Република Северна Македония. Снимка прессекретариат на държавния глава

Представителите на организации на българите в Република Северна Македония, които се срещнаха по-рано днес с президента Румен Радев на "Дондуков" 2, са имали срещи със служебните министри на образованието и науката, на културата, на правосъдието, както и с председателя на Държавната агенция за българите в чужбина. Това научи БТА от председателя на партията Граждански демократичен съюз /ГДС/ в Република Северна Македония Петър Колев.
Делегацията на българската общност в Република Северна Македония включва представители на ГДС и на сдруженията Културен център "Иван Михайлов" - Битоля, "Трибуна" - Прилеп, "Македонско-Българско приятелство" - Скопие, "Коридор 8" - Скопие, "Интеракция" - Охрид, "Единство" - Кочани.
Те са имали днес и среща с ВМРО, а в рамките на деня са предвидени още срещи с "Изправи се БГ! Ние идваме!" и с докладчика за Република Северна Македония в Европейския парламент Илхан Кючюк.
Утре представителите на организации на българите в Република Северна Македония ще имат срещи с ГЕРБ, "Демократична България", "Има такъв народ", БСП, "Продължаваме промяната". Повече информация те ще дадат на пресконференция утре в Националния пресклуб на БТА от 15.30 часа.
Срещата на представителите на организациите с президента Румен Радев коментира и историкът проф. Николай Овчаров, който в позиция до БТА заявява, че е изненадан от "новата" позиция на Република България, формулирана от държавния глава, че трябва да загърбим историческите въпроси и да се насочим единствено към проблемите на българите в Република Северна Македония". "Не, г-н Радев, не може да обърнем фокуса от историята към съвременните проблеми. Защото именно тази наука е категорична, че няма народ без история", посочва проф. Овчаров.