Инвестиционни намерения на турски компании към Русе

https://www.24chasa.bg/novini/article/10332067 www.24chasa.bg
СНИМКА: Община Русе

Турция продължава да има сериозен интерес към инвестиции в българската икономика, а пандемичната обстановка не е повлияла на икономическите взаимоотношения между двете страни. Това заяви ръководителят на Търговската секция към посолството на Република Турция у нас Синем Таштан, която бе приета на работна среща от заместник-кметовете Златомира Стефанова и Димитър Недев, съобщиха от пресцентъра на община Русе.

Според г-жа Таштан към настоящия момент има сериозен инвестиционен интерес от една от най-големите турски компании, но подробности за запитването ще бъдат предоставени в следващите няколко седмици.

Ръководителят на Търговската секция към посолството на Република Турция подчерта, че в България има приблизително 70 големи фирми от югозападната ни съседка и около 2 500 малки и средни компании, а турските инвестиции в страната ни възлизат на над 2.5 милиарда евро

Г-жа Таштан прояви интерес към индустриалните зони в общината, като посочи, че Русе се очертава като сериозен логистичен център.

“Местната администрация може да съдейства активно при запитвания от страна на турски компании и съответно при преговори за наемане или закупуване на терени за застрояване на производствени мощности”, заяви заместник-кметът Златомира Стефанова.

Обсъдена беше и темата за корабостроителницата, като Димитър Недев изрази готовност да предостави информация за нейното състояние и техниката, с която разполага.

Възможностите за инвестиции в летището край с. Щръклево също бяха във фокуса на срещата.

Зам.-кметът по икономика и международно сътрудничество подчерта добросъседските взаимоотношения между двете страни и увери, че потенциални инвеститори ще намерят подкрепа и пълно съдействие от страна на местната администрация в Русе.