Премиерът на Люксембург Бетел отговори на обвинение в плагиатство

https://www.24chasa.bg/novini/article/10332108 www.24chasa.bg
Премиерът на Люксембург Ксавие Бетел СНИМКА: РОЙТЕРС

Премиерът на Люксембург Ксавие Бетел бе обвинен в плагиатство във връзка с неговата университетска дипломна работа, предаде ДПА.
Днес той отговори на обвиненията, без ясно да ги отхвърли. "От днешна перспектива аз разбирам, че нещата е трябвало да се случат по друг начин", заяви той пред ДПА, предаде БТА.
Бетел е написал дипломната си работа преди повече от 20 години, по време на обучението си университета в Нанси във Франция, припомня агенцията.
"Доколкото си спомням, аз написах дипломната си работа тогава, влагайки цялата си душа и съвест в това начинание", каза той, цитиран от Франс прес.
Бетел реагира на публикация в онлайн списанието "Рипортър.лу", която обвинява премиерът, че е използвал чужди текстове, без да цитира източник на 54 от 56 страници (което е 96 процента от текста) в дипломната си работа, посветена на въпроса за възможните реформи на системата за избиране на депутати в Европейския парламент.
Бетел каза, че "напълно вярва на оценката, дадена от университета в Нанси по въпроса дали трудът му отговаря на тогавашните критерии". "Ако не е така, аз разбира се ще приема и такова решение", добави той.
В университета в Нанси Бетел е изучавал публично право и политически науки.