Британски съд разглежда отказът на САЩ за екстрадирането на Джулиан Асандж

https://www.24chasa.bg/novini/article/10332344 www.24chasa.bg
Джулиан Асандж СНИМКА: Ройтерс

Британски съд започна днес да разглежда жалбата на САЩ относно отказа за екстрадирането на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж, предаде Франс прес.
Едуард Фицджералд, адвокатът на 50-годишният австралиец, който от две години и половина е затворен в строго охранявания затвор "Белмарш", първоначално каза, че клиентът му не може да се включи в заседанието чрез видеовръзка, защото пие силни лекарства и не се чувства в състояние да участва в заседанието, но по-късно няколко пъти се включи от затвора, предаде Асошиейтед прес.
През януари Асандж отбеляза голяма победа, след като британското правосъдие отхвърли молбата за екстрадирането му в САЩ. Американските власти обаче обжалваха решението.
В САЩ на Асандж са повдигнати 18 обвинения и той може да бъде осъден на 175 години затвор.
Юристи, действащи от името на властите на САЩ, заявиха пред апелативния съд, че решението на съда от по-долна инстанция, с което искането за екстрадирането на Асандж бе отхвърлено, е неправилно, отбелязва Ройтерс. Според американските юристи аргументът, че Асандж не може да бъде екстрадиран, защото има психически проблеми, не е достатъчен, за да не бъде изправен той пред американското правосъдие. Именно този аргумент е обект на обжалване от САЩ пред апелативния съд. Американската страна поставя под съмнение твърденията, че има опасност Асандж да се самоубие, въз основа на които през януари бе отказано неговото екстрадиране.
Ако американската страна загуби и делото пред апелативния съд, ще има още само една възможност за обжалване. За тази цел Вашингтон ще трябва да сезира британския Върховен съд, за който обаче няма гаранция, че ще се съгласи да разглежда делото.
В случай, че американската страна спечели делото, това също няма да бъде неговият край, защото то ще бъде изпратено за разглеждане от съд, който да се произнесе по същината на спора.
Американските власти днес уведомиха британските съдии, че ако те се съгласят да екстрадират основателя на Уикилийкс, той може да излежи наложената му в САЩ присъда в затвор в родната си Австралия. Адвокатът му обаче заяви, че засега Австралия не се е съгласила да приеме Асандж, ако той бъде осъден в САЩ.