25% от газа у нас различен от руския, има капацитет за внос от Гърция на 6 млн. куб. м на ден

https://www.24chasa.bg/novini/article/10332472 www.24chasa.bg
Сградата на "Булгартрансгаз" ЕАД

Осигурихме капацитет за внос на азерски природен газ, нямаме отношение към цената на горивото, ние сме независим преносен оператор, заявяват от  "Булгартрансгаз" срещу опитите на партии да замесят компанията в поскъпването на горивото

"Булгартрансгаз" реагира на опитите на политически партии да замесят газовия оператор с поскъпването на природния газ у нас и срещу внушения за недостатъчен внос на азерско гориво в страната. 

От компанията напомнят, че са сертифициран независим газопреносен оператор и съгласно европейското законодателство дружеството не участва в дейности по търговия с природен газ. „Булгартрансгаз“ няма отношение към формирането на цените на природния газ за българския пазар.

От компанията съобщават още, че “Булгартрансгаз”, в сътрудничество с гръцкия газопреносен оператор, е осигурил капацитет за пренос на газ от Гърция към България през точката Кулата-Сидирокастро още през 2017 г. Капацитетът е повишаван поетапно и от началото на 2020 г. достига над 6 млн. куб. м. дневно.

Точно по този маршрут се осъществяват доставките и на природен газ от Азербайджан в страната, които стартираха в началото на тази година. За сравнение, договорените количества от Азербайджан са в размер на 1 млрд. куб. м годишно или 2,7 млн. куб. м дневно, съобщават от газовия оператор.

"Благодарение на действията на "Булгартрансгаз" за подобряване на междусистемната свързаност и осигуряване на възможност за доставки от различни източници, през 2020 г. делът на алтернативните доставки на газ за потребление в страната е достигнал близо 25%", се казва в съобщението до медиите.

Уточнява се още, че дейностите по пренос на природен газ се извършват в условията на прозрачност и равнопоставеност на ползвателите на газопреносната мрежа.
 От „Булгартрансгаз” заявяват, че от нормалната работа на дружеството зависят и нормалната работа и балансът на енергийната система на страната. "Ето защо призоваваме името на дружеството да не се използва за политически цели от партиите, както по време на предизборната кампания, така и след нея", призовават от оператора.