Белгия затяга мерките, въвежда COVID сертификат

https://www.24chasa.bg/novini/article/10332481 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Белгия въвежда от 1 ноември COVID сертификат за кафета, ресторанти, фитнес зали и други обществени сгради в цялата страна. Федералното правителство на страната прибегна до мерките заради увеличаващия се брой заразени.

Във фламандската част на страната се връща и носенето на маски в магазини и кафенета, което беше премахнато през септември. Броят на ваксинираните във фламандската част на страната е над 90 процента. В Брюксел процентът на ваксинирани е по-нисък, предава БНТ.

През последните седмици се увеличава броят на заразените - 14 души умират средно на ден. Затова правителството реши превантивно да върне някои от отменените мерки като носенето на маски в кафенета, ресторанти и други обществени места.

"Ясно е, че носенето на маски невинаги е приятно, но е полезно и ефективно предпазва от пренасяне на вируса в затворени пространства. Това се отнася и за персонала на барове, ресторанти и фитнес зали. Затова от петък те ще са задължени да носят маски", заяви премиерът на Белгия Александър Де Кро.

Страната въвежда и използването на COVID сертификат навсякъде. Досега той беше задължителен само за Брюксел и части от Валония. Препоръчва се и работата от вкъщи, ако това е възможно. Здравните министри във федералната държава обмислят и поставянето на трета подсилваща доза
ваксина на всички граждани. В момента трета доза се поставя само на хората с отслабен имунитет и на пациентите, болни от рак.