Проф. Тодор Кантарджиев: Болниците могат да издържат още седмица

https://www.24chasa.bg/novini/article/10332510 www.24chasa.bg
Професор Тодор Кантарджиев Снимка: Архив

"Болниците могат да издържат още малко в тази пандемия - българският лекар е изживявал всички грешки на управляващите и да ви кажа, нашите лекари работят при много лоши условия - с намалени заплати, с намаление парите на болниците, но задържи ли се тази тенденция 1,3 репродуктивно число - 1000 заразяват 1300, системата се претоварва. Имаме още една седмица, която може да издържим  по този начин". Това каза по Би Ти Ви проф. Тодор Кантарджиев, консултант на Столичната община по ваксиниране.

"От 20 месеца не е имало такава заболеваемост от този вирус и за съжаление, много хора загубиха живота си. Преминахме тази граница и народът ще плати висока цена. Сега какво може да се случи - най-важното е управляващите да направят така, че да има мерки за контрол. Трябва те да се спазват и да се въведе контрол на сертификатите, защото вече чуваме някои лекари, че цената много им се е вдигнала, което е ужасно и мисля, че това не е било целта на Министерството на здравеопазването, но трябва да има контрол на маски, на отстояния и на сертификати", каза още Кантарджиев. 

Според него, локдаун на този етап няма да има, а по-скоро частичен локдаун. "Обикновено той трябва да се въведе в този етап на развитието на епидемията, че неговият ефект да се види след две седмици. Така че хората да разберат - не напразно ни казваха в какви часове да ходим в магазините и възрастните да са отделно - от толкова до толкова часа. За съжаление, не виждам управляващите да дават такива съвети за управление на кризата в момента", каза още професорът.

Той обясни и че в момента приоритетите спрямо вируса Делта са променени - "Сега най-важна е профилактика на дихателната система - маските са много важни, качеството им също е от голямо значение, всичко което предпазва дихателната система, начина на вентилация, отворените прозорци в градския транспорт, това са най-силните оръжия в момента. И разбира се, донякъде дистанцията, но и дезинфекцията е важна.

Темата за разделянето на обществото на ваксинирани и неваксинирани не знам с какви цели го направиха, но раздели обществото и народът ще го плаща", каза още Кантарджиев.

Той посъветва бременните първите три месеца да не се ваксинират. "Съветвам жените, които планират обаче бременност по-добре да се ваксинират, за да изкарат безболезнено бременността и бебето, когато се роди да има антитела срещу коронавируса. Тези, които кърмят могат да се ваксинират, при това майката 15 дни след ваксинацията, вече ще отделя антитела, които ще пазят на бебето дихателната система. 

Задължително да се ваксинират и хората с диабет, със сърдечни болести, с хронични белодробни заболявания също. Не трябва да се ваксинират хора, които в момента са на химиотерапия, лъчетерапия, както и хора, които в момента взимат лекарства за намаляване на имунитета", каза още професорът.

"Преди два дни излязоха данните на Националния център по заразни болести и Делта вариантът се оказва, че има още 38 подварианта. И фактически, 7-8 се откриват в нашата страна. Най-много се откриват в София,  на второ място Бургас и Пловдив. Подвариантите не се различават биологично като начин на протичане, но са един епидемичен маркер, който трябва да ни държи нащрек", обясни още професорът.