Двама лекари и археолог станаха академици

https://www.24chasa.bg/novini/article/10332517 www.24chasa.bg

Почетното звание на БАН получиха Григор Горчев,

Чавдар Славов и Васил Николов

Трима нови академици в областта на медицинските и хуманитарните науки избра Събранието на академиците - Григор Горчев, Чавдар Славов и Васил Николов.

Акад. д-р Григор Ангелов Горчев, д.м.н., е роден е през 1956 г. Специалностите му са акушерство и гинекология, онкология, хирургия. Национално и световно известен специалист е в областта на роботичната и лапароскопската хирургия. Иноватор и внедрител на нови оперативни и неоперативни методи в областта на гинекологията. Университетски учен и преподавател. Член-кореспондент на Българската академия на науките е от 2014 г. Работи в Медицинския университет - Плевен.

Акад. д-р Чавдар Крумов Славов, д.м.н, е роден е през 1953 г. Специалностите му са урология, трансплантология, хирургия, онкология. Национално и международно известен уролог, участник в български и международни иновативни изследвания и лечения при рак на простата и други заболявания на урогениталната система. Университетски преподавател и изследовател. Член-кореспондент на Българската академия на науките е от 2014 г. Работи в УМБАЛ “Царица Йоанна - ИСУЛ”.

В направлението “Хуманитарни науки” за академик беше избран Васил Атанасов Николов. Той е роден през 1951 г. Световно известен учен е в областта на археологията и историята. Научните му приноси са в различни аспекти на изследването на късната праистория: произход на неолитната култура на Източните и Централните Балкани, неолитната керамика, праисторическата архитектура, специализираните производства през халколита, комплексното общество през халколита, религиозно-митологичната система на древните земеделци, праисторическите ямни светилища, първите каменни праисторически крепости в Европа и т.н. През 2014 година е избран за член-кореспондент на БАН. Работи в Националния археологически институт с музей на БАН.

Преди тримата академици, избрани вчера, в новата сесия досега званието получиха учени от природо-математическите, биологическите и инженерните науки. Изборът на академици и член-кореспонденти ще продължи през следващите дни. (24часа)