Петков може без проблем да е и премиер, но 160 нови депутати могат да пробват импийчмънт за Радев (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10332550 www.24chasa.bg

След решението на

Конституционния

съд, че държавният

глава е нарушил

основния български

закон, назначавайки

министър с двойно

гражданство

Той щял да се радва,

ако има повече министри като икономическия

Борисов е убеден, че Радев бил

наясно за незаконното назначение

Кирил Петков може да е депутат и след време, ако резултатът на изборите му даде този шанс - и премиер.

Нито едно негово решение, проект или заповед като служебен министър на икономиката не е незаконно.

Решението на Конституционния съд, с което бе обявен за незаконен указът на държавния глава от 10 май в частта му за назначаването на двойния гражданин Петков в служебния кабинет, обаче дава възможност на политическите конкуренти на Румен Радев да му поискат импийчмънт.

Юристи и общественици отвориха дебат по тази тема още по обед в сряда, когато КС пусна на своя сайт чаканото тълкувателно решение.

Веднага се появиха и първите искания за отстраняване на действащия държавен глава от страна на негови конкуренти за поста. Това направиха проф. Анастас Герджиков и Лозан Панов. (Виж долу)

Според съдиите изискването на конституцията министър да е само български граждани е абсолютно и не подлежи на тълкуване и интерпретиране.

Пак според основния закон пълномощията на президента и на вицепрезидента

се прекратяват

предсрочно в

случаите на

държавна измяна

и нарушение на

конституцията

Румен Радев е в интересна ситуация - на 14 ноември се явява на избори за втори мандат, но е действащ държавен глава до 22 януари. В момента действащ парламент няма. Но вероятно новият ще бъде свикан още около 27 ноември.

“Всичко зависи от следващото Народно събрание - дали ще поеме инициатива в тази посока”, коментира пред “24 часа” шефът на катедрата по конституционно право в Софийския университет проф. Пламен Киров.

Само

парламентът

може да прецени дали държавният глава е нарушил конституцията.

Това е по силата на друго тълкувателно решение на КС - от 30 юни миналата година, дадено по делото, образувано по искане на главния прокурор. То засягаше разследванията срещу президента. Тогава конституционните съдии казаха, че само Народното събрание може да прецени какво включва понятието “нарушение на конституцията”.

“Самото издаване на един противоконституционен указ е нарушение на конституцията, но в случая президентът

се е доверил

на човек, който

е декларирал

неверни факти”, коментира проф. Киров. “Но всичко зависи от бъдещо парламентарно представителство”, добавя той.

“По казуса има установена противоконституционност, само че като няма Народно събрание в настоящия момент, не може да се иска отстраняване”, обясниха други водещи юристи.

Според тях, ако се тръгне да се мисли за импийчмънт, по въпроса знаел ли е, или не държавният глава първо трябва да разсъждава парламентът. След това и КС.

“Няма как да е знаел, защото получава декларация. Всеки орган, който получи декларация, смята, че декларираното е това, което е в действителност”, каза юрист.

Според лидера на ГЕРБ Бойко Борисов обаче Радев е бил напълно наясно, че назначава за министър човек, който не отговаря на изискванията на конституцията.

Радев обаче обяви, че не е знаел за двойното гражданство на служебния си министър. “Ако България имаше повече министри като Кирил Петков, тя щеше да изглежда по друг начин”, добави той вчера.

По конституция отстраняването на държавния глава може да бъде инициирано от 1/4 от народните представители. Според социологическите проучвания е много вероятно нужните за целта 60 депутати в 47-ото НС да бъдат осигурени и само от групата на ГЕРБ.

“За” отстраняване

обаче трябва

да гласуват

160 народни

представители.

Едва след това

искането отива

в КС,

който единствен може да отстранява президент.

Там вече нещата се случват като на дело, обясни юрист. Държавният глава се изслушва,

може да се яви

с адвокат, представя доказателства. Отсрещната страна, т.е. представителите на депутатите или лично някои от тях, също се явяват пред КС.

“Срокове няма, но ако президентът междувременно вече не е президент, подобно искане въобще не се поставя или производството се прекратява, ако вече е в КС”, обясниха конституционалисти.

Според някои от тях обаче решението на КС от сряда поставя повече въпроси, отколкото отговори.

“Всички очакваха, че в него ще се говори и за актовете на Кирил Петков, издадени като министър, а всъщност няма нищо”, коментира конституционалист.

Какво ще се случи с тях, се извежда от друго тълкувателно решение на КС. То е от миналата година и с него съдът придаде обратно действие на актовете си по отношение на указите.

И обяви: В този случай решението на КС не застрашава правната сигурност, защото има действие само по отношение на преките последици на обявения за противоконституционен ненормативен правен акт и не засяга останалите правни последици, настъпили след приемането му, които произтичат от други закони.

В конкретния случай с Петков това означава, че обявяването на назначаването му за незаконно

не прави всички

актове, които

е издал като

министър,

невалидни

Даже напротив - за да станат такива, те трябва да бъдат атакувани един по един пред съдилищата, които да се произнасят. Отмяна могат да искат само заинтересованите страни.

ВМРО вече атакува актовете пред Върховния административен съд. Конституционалист обаче обясни, че това няма как да стане, защото те трябва да се гледат

документ по

документ,

защото част от тях трябва да се оспорват пред Софийския административен съд.

Самият Кирил Петков обяви във фейсбук, че не го е страх и е смятал, че връщайки паспорта си, вече не е канадски гражданин (виж вдясно).

“В правните среди беше ясно как ще приключи казусът, но сега има едно политическо говорене, защото са в кампания”, коментира проф. Пламен Киров.

“Ако българският основен закон имаше друго разбиране за отсъствие на чуждо гражданство, включително и за случаите на започнала, но незавършила процедура по освобождаване, то би било изрично и ясно посочено”, казаха конституционните съдии.

В решението се затвърждава виждането, че

забраната

за двойно

гражданство

на министрите

е абсолютна

Отхвърля се тезата, че в случая Петков е нямало какво повече да направи, след като на 21 април 2021 г. е подал заявление за отказ от канадско гражданство.

КС за първи път изрично заявява: Не е достатъчно едно лице да е предприело стъпки за отказ от чуждото си гражданство.

Отхвърлени са и аргументите за поставяне на гражданина в зависимост от волята на чужда държава, като е посочено, че процедурата в Канада за обработване на исканията продължава 6 месеца, колкото и в България. В случая на Петков тя дори е приключила за четири месеца.

Съдиите се спират и на отговорността на президента - отбелязват, че по отношение на подписаната декларация не е предвидено извършване на проверка дали отразеното в нея е вярно. Декларирането на изискуемите от конституцията обстоятелства е задължение на лицата, които са кандидати за заемането на висши публични длъжности и те биха носили юридическа отговорност за неверността им, за което декларират, че са уведомени, казват те.

Герджиков и Панов убедени,

че президентът знаел, че прави

гаф - основание да бъде свален

Как гражданите да вярват в правото,

ако държавният глава не спазва

закона, пита професорът

Румен Радев е бил наясно, че има проблем с двойното гражданство на Кирил Петков, но въпреки това го е назначил за министър.

В това са убедени основните конкуренти на играещия за втори мандат президент - Анастас Герджиков и Лозан Панов.

Буквално минути след като бе публикувано решението на Конституционния съд, че Петков е бил министър в нарушение на основния закон и двамата разпространиха позиции, като атакуват не Петков, а издалия указа за назначаване на служебния кабинет Румен Радев.

Действащият държавен глава е бил напълно наясно с двойното гражданство на Кирил Петков, убеден е издигнатият от инициативен комитет и подкрепен от ГЕРБ кандидат за президент проф. Анастас Герджиков. Според него още в началото Радев е потвърдил, че е бил наясно с пречките пред Петков.

“Абсолютно недопустимо е българският президент да нарушава конституцията. Нямаше да има проблем, ако г-н Радев беше казал, че е бил подведен и че не е знаел за двойното гражданство на Кирил Петков. Но той още в началото потвърди, че е бил наясно със случая, обаче смята, че не трябва да се гледа формално на конституционните разпоредби. Как българските граждани да вярват, че имаме върховенство на правото и че никой не е над закона, когато българският президент не смята за нужно да спазва основния закон на страната - конституцията на България?”, посочи в изявление проф. Герджиков.

Според кандидата за президент след произнасянето на Конституционния съд Румен Радев дължи отговор защо е нарушил основния закон на страната, като е назначил Кирил Петков за служебен министър въпреки двойното му гражданство.

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов също атакува държавния глава, че е действал умишлено в нарушение на конституцията. Според него това се доказвало от становището на Радев до Конституционния съд по делото за гражданството на Петков. В него президентът настояваше делото да бъде прекратено, тъй като Петков не бе министър във второто служебно правителство, назначено от Радев.

“Решението на Конституционния съд е, че Кирил Петков е станал министър в нарушение на конституцията. Румен Радев трябва да отговори дали е знаел, че назначава човек с двойно гражданство за икономически министър. Щом е имал наглостта да изпрати писмо до съда да спре делото, значи е знаел! Ние настояваме да се спазва върховенството на закона”, коментира Борисов.

“Нямам нищо против лично срещу Кирил Петков. Напротив – искам да бъде на политическата сцена, за да докажем кой е по-добър. Аз твърдя, че това сме ние, доказали сме го”, добави лидерът на ГЕРБ.

Че Радев умишлено е нарушил конституцията, твърди и Лозан Панов, който бе издигнат за поста от инициативен комитет и има подкрепата на “Демократична България”. Той обвърза нарушението на конституцията и с прекратяване на пълномощията на държавния глава.

“Нарушението на конституцията е едно от основанията за прекратяване на правомощията на президента.” Така с кратко видео във фейсбук кандидатът за президент и председател на ВКС Лозан Панов коментира решението на Конституционния съд.

“Впечатляващо е мнозинството, с което е взето това решение. Това решение създава предпоставки за няколко важни правни въпроса. Първият е по отношение на министъра и актовете, които той е издал, тяхната правна стойност и правните последици”, каза още Панов, без да изрази личното си мнение дали решенията на Петков като министър трябва да се обявят за нищожни.

Кирил Петков след решението на КС:

Просто нямах

избор! Бях

сигурен, че като

върнах паспорта,

съм изпълнил

задължението си

към конституцията

Най-висшият съд на родината подчини

България и нейната конституция и волята

на нейните граждани на административните

актове на чуждите държави

Аз, Кирил Петков, приемам решението на Конституционния съд. Заставам с високо вдигната глава пред вас и заявявам:

Когато подписах пред нотариус своето волеизявление за отказ от гражданство на 21 април, предадох канадския си паспорт, платих си таксата, аз бях сигурен, че съм изпълнил своето задължение към конституцията на България. Да се откажа от канадска пенсия, безплатното здравеопазване, възможността за пътуване и работа по целия свят, не беше трудно решение за мен, защото знаех, че имам дълг пред Родината!

Моят дълг беше да не стоя безучастно, когато виждам как шепа хора ограбват моята родина.

Не можех да продължа да гледам как данъците на моите сънародници отиват вместо за училища, болници, пътища и пенсии в недекларирани офшорни компании.

Не можех да гледам как едни милиарди изтичат през Българската банка за развитие към приближените на властта, а малкият бизнес е затиснат от данъчни проверки. Не можех да гледам как едни директори на болници правят по 90 000 лева на месец, а за много от младите ни лекари терминал 2 е единственият път.

Не можех да гледам как почти половината от нашите баби и дядовци са оставени да живеят под линията на бедност, а феодални деребеи ограбват всяка област на България през обществени поръчки.

Не можех да понасям как вече няколко десетилетия няма един тунел под Шипка, който да свърже Южна и Северна България, а магистрала “Хемус” я няма въпреки милиардите левове, вече платени от държавата.

Не можех да гледам как българската правосъдна система е поставена на колене за най-важната позиция в държавата - главния прокурор. Та за тази позиция дори нямаше избор между двама - един избраник на задкулисието бе спуснат и приет.

Просто нямах избор!

Позицията на Конституционния съд беше, че няма пречка в продължение на месец Делян Пеевски да е шеф на ДАНС и депутат едновременно, но същият този съд се произнесе с почти пълно единодушие днес. Произнесе се три седмици преди изборите, осъзнавайки, че това решение ще повлияе не само на мен, но и на кампанията на президента на републиката, и го направи, бързайки, без да ми даде дори право на писмена защита.

Съжалявам много, че днес същият този съд каза на 2 милиона български граждани извън страната, много от които имат двойно гражданство:

Вие не сте пълноправни граждани на България, вашата воля, дори когато се откажете и предадете паспортите си в името на Родината, няма да бъде зачетена от българския съд! Вашата съдба и съдбата на управлението на България зависят от чужди държави.

Въпреки че нито конституцията, нито друг закон в България определя кой точно е моментът на признаване на отказа от чуждо гражданство, днес най-висшият съд на Родината подчини България и нейната конституция и волята на нейните граждани на административните актове на чуждите държави.

Днес България загуби частица от своя суверенитет!

Аз, Кирил Петков, поемам пълна отговорност пред вас за стореното от мен. Няма да спра да работя за Родината и да рискувам всичко в името на едно по-добро бъдеще за нашите деца! Мен не ме е страх!

Вече обжалват решенията

на министъра, и заводът

за коли е с неговия подпис

Жалба до Върховния административен съд да отмени всички решения и актове, подписвани от Кирил Петков като министър, внесоха от ВМРО веднага след излизане на решението на КС. Партията настоява и бившият служебен министър да бъде подведен под наказателна отговорност за подаване на декларация с невярно съдържание.

Ако ВАС уважи жалбата на партията, под въпрос е поставено бъдещето на завода за производство на електромобили до Ловеч - проект, подписан от Петков с германски инвеститор. Вероятно ще бъдат отменени и решенията на министъра за смени в ББР, а е възможно впоследствие да бъдат атакувани и решенията на назначеното от Петков ръководство на банката.

Много по-вероятно е обаче жалбата на ВМРО да не бъде уважена от ВАС, защото партията трябва да докаже правен интерес да свали всяко едно решение, носещо подписа на Кирил Петков, разясниха юристи.

Още докато течеше делото в Конституционния съд, преподавателката по конституционно право от СУ доц. Наталия Киселов обясни, че решенията на Петков може да бъдат атакувани само индивидуално. Те не може да бъдат отменени анблок заради тълкувателно решение на КС, което гарантира правната сигурност.

Според Киселова всеки жалбоподател срещу конкретно решение на Петков ще трябва да докаже интереса си, за да го атакува.

Трима червени от

комитета срещу

позицията му

Срещу позицията на инициативния комитет на Румен Радев излязоха тримата официални представители на БСП в него - Кристиан Вигенин, Ирена Анастасова и проф. Радослав Гайдарски. Те възразяват ИК да се включва “почти неприкрито” в кампанията на Кирил Петков и ПП.

“Петков е подписал декларация с невярно съдържание, благодарение на което стана министър. Благодарение на участието си в правителството си създаде популярност, която експлоатира в кампанията. Това е политически проект, заченат с лъжа, но с претенции за почтеност. Този факт беше констатиран недвусмислено от КС”, обявиха тримата. Те очакват Петков да се извини на президента, че го е подвел. Вигенин, Атанасова и Гайдорски припомнят, че БСП подкрепя Радев и Йотова и поема негативи за общата победа и не е редно ИК да подкрепя конкурентни формации.