Словенското правителство с по-строги мерки от понеделник

https://www.24chasa.bg/novini/article/10332629 www.24chasa.bg
Премиерът на Словения - Янез Янша СНИМКА: Ройтерс

Поради рязкото влошаване на епидемиологичната ситуация словенското правителство реши днес да въведе по-строги рестриктивни мерки, които ще влязат в сила в понеделник, а не са изключени и нови, ако продължи негативната тенденция, съобщи Хина, цитирана от БТА.
От понеделник всички ученици, които трябва да си правят самостоятелни тестове, за да посещават занятия, ще трябва да се тестват два пъти седмично, а не един път. От понеделник се въвеждат по-чести задължителни тествания в здравните и социалните институции, а маски ще трябва да носят всички, включително ваксинираните, ако са в директен контакт с други лица.
Собствениците на заведения ще трябва да контролират ковид сертификатите на посетителите, а ако те откажат да ги покажат или да се идентифицират, трябва да им забранят да влязат в заведението. В противен случай, те ще бъдат държани под отговорност, бе заявено на днешна пресконференция.
Епидемичната картина е лоша, движим се към най-лошото състояние в епидемията досега, заяви министърът на здравеопазването Янез Поклукар. Ако ситуацията не се промени и ако броят на хоспитализираните в интензивни отделения се увеличи на 160 до 180 /в момента те са 133/, това може да означава затваряне на сегменти от обществения живот, каза министърът.
Той посочи, че с 3000 до 4000 заразени дневно е крайно време да се предотврати "сценарият от Бергамо" и рухване на здравната система.
Словенското правителство съобщи днес, че за 24 часа са регистрирани нови 3166 заразени, което е голямо нарастване в сравнение с миналата седмица.
В словенските болници в момента се лекуват 526 пациенти с коронавирус, от които 133 са в отделения за интензивни грижи. През последните 24 часа са регистрирани и 9 смъртни случая.
Шефът на правителственият екип за борба с КОВИД-19 Матея Логар отбеляза, че възможна екстремна мярка е да се позволи само на ваксинирани хора, преболедували или такива, които имат имунитет, да работят и да се движат свободно и да бъдат въведени отново онлайн часовете в училищата.