Хърватският президент критикува ЕС

https://www.24chasa.bg/novini/article/10332645 www.24chasa.bg
Хърватският президент Зоран Миланович

Хърватският президент Зоран Миланович критикува днес ЕС, че отлага присъединяването на страната към Шенгенското пространство, предаде агенция Хина.
Миланович направи тази забележка след среща с колегата си от Малта Джордж Вела, който е на държавно посещение в страната.
Президентите на Хърватия и Малта обсъдиха засилване на сътрудничеството между двете страни и теми от външната политика, включително миграцията на фона на афганистанската криза.
В тази връзка хърватският президент отбеляза, че страната му се намира в неблагоприятна ситуация заради географското си положение.
"Това ни поставя в лоша ситуация, защото ако хърватската полиция не контролира границата, тогава Хърватия не заслужава доверие и не си върши работата. Ако хърватската полиция си върши работата и прави грешки понякога, превишавайки правомощията си, тогава Европа сочи с пръст Хърватия. Това не е честно", каза Миланович.
Той призова малтийския си колега да подкрепи Хърватия, като най-нова членка на ЕС, и нейното присъединяване към Шенгенското пространство и критикува съюза за отлагането.
Агенция Хина напомня, че Румъния и България са членки на ЕС от 2007 г., а все още не са приети в Шенген.
Президентът на Малта каза, че въпросът за миграцията е голямо предизвикателство за ЕС и посочи, че очаква консенсус между 27-те членки на блока по темата.
Джордж Вела отбеляза, че неговата малка държава е пълна с мигранти и единственото решение е пропорционално разпределение на мигрантите и бежанците сред страните членки, които са готови да ги приемат.
Двамата президенти са обсъдили и темата за пътя на страните от Западните Балкани към ЕС.
"Страни, като Хърватия и Словения, станаха членки (на съюза) и определено могат да помогнат, могат да покажат пътя", отбеляза Вела и напомни, че процесът на присъединяване е продължителен.
Хърватският държавен глава посочи, че иска по-стабилни съседи и в този контекст, когато се говори за Западните Балкани, трябва да се говори за стабилност, предвидимост, сигурност и пари, "защото това са бедни държави".
Президентът на Малта е на държавно посещение в Хърватия по покана на своя колега Зоран Миланович. Джордж Вела ще има срещи утре с премиера Андрей Пленкович и с председателя на парламента Гордан Яндрокович.