Спират плановия прием в столичните болници до дни (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10332663 www.24chasa.bg
35 от 36 интензивни легла в Александровска болница са заети.

l Хората с тежка алергия да не се ваксинират с “Пфайзер”, препоръча здравното министерство

l 51,1 млн. лв. даде МС за първа линия и лекарства

Плановият прием и операции в София ще бъдат спрени, а в 25 столични болници поетапно ще бъдат разкрити още 50 интензивни легла, които да поемат потока от тежки пациенти с COVID.

Това съобщи зам. здравният министър Димитър Петров след спешна среща с директора на столичното РЗИ д-р Данчо Пенчев и шефовете на болници в София заради липсата на достатъчно легла за пациенти с коронавирус в столицата.

В по-малките болници, които не лекуват COVID, плановият прием вероятно ще продължи. Хемодиализата и лечението на онкоболните също няма да се спират.

В момента свободните реанимационни легла са 45, но голяма част са в АГ болниците, които са само за болни бременни и родилки. Проблем с останалите легла нямало, каза Петров, но призна, че ситуацията в София и Варна е сравнително тежка.

“Някои болници са на предела и не могат да разкрият легла”, добави той.

В България не се прилагат ваксини с изтекъл срок на годност. Флаконите с изтекъл срок или неизползвани всички дози от тях са бракувани и в следващите месеци ще бъдат унищожени съгласно процедурата в България.

Това заяви шефът на агенцията по лекарствата маг.-фарм. Богдан Кирилов в сряда по повод появилата се миналата седмица информация, че ваксините на “Пфайзер”, които се прилагат у нас, са с изтекъл срок на годност.

В действителност срокът, изписан на флаконите, е 30.09, но още в началото на септември Европейската агенция по лекарствата го обнови от 6 на 9 месеца. Така срокът на същите тези ваксини автоматично бе удължен до края на годината за целия ЕС. Но върху флаконите промяната няма как да бъде отразена, тъй като са произведени преди промяната и няма как да бъдат преопаковани.

Промяната засяга всички ваксини на “Пфайзер”, произведени след 10 септември, както и тези със срок на годност след юни 2021 г., уточни Кирилов.

Хората, които в момента са в изолация или с някакви симптоми на COVID не може да се ваксинират, напомниха от здравното министерство. Оттам пуснаха отново указанията за ваксината на “Пфайзер”.

Не се препоръчва прилагането ѝ при хора с тежки алергии към някой от компонентите на ваксината и на лица под 12-годишна възраст.

5 пък са групите лица, при които е препоръчителна консултацията със специалист, преди да се имунизират с тази ваксина - бременни, кърмещи, хора на терапия с антикоагуланти, с тежка алергия към някоя ваксина или инжекции и с имунокомпрометиращи заболявания.

Боледувалите от COVID, които са лекувани с реконвалесцентна плазма или терапия с моноклонални антитела, трябва да изчакат 90 дни след лечението, за да се ваксинират, посочват още от МЗ.

Допълнителни 51,1 млн. лв. отпусна Министерският съвет в сряда на здравното министерство. 12,5 млн. лв. от тях са за поддържане на резерв от лекарства в болничните аптеки, а останалите са за изплащане на пари за първа линия.