Австралия отменя забраната за напълно ваксинираните да пътуват в чужбина

https://www.24chasa.bg/novini/article/10333130 www.24chasa.bg
СНИМКИ: Ройтерс

От 1 ноември Австралия отменя за напълно ваксинираните забраната да се пътува в чужбина с оглед на значително нарастване на ваксинираното население, особено в най-големите й градове Сидни и Мелбърн, които се готвят да посрещат туристи от чужбина без изискване за карантина,предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Така Австралия смекчава препоръката си за пътуванията в пандемията до няколко страни, в това число САЩ, Великобритания и Канада на фона на подготовка другата седмица да отвори границите си за пръв път от 18 месеца, 

"Обявените днес промени са изключително важна стъпка за събирането на (разделени) австралийски семейства и безопасно отваряне на Австралия към света", заяви външният министър Марис Пейн.

И докато Австралия започва да облекчава ковид ограниченията за пътуванията, щатът Виктория отчете най-смъртоносния си ден от началото на Делта вълната с 25 смъртни случая и 1923 новозаразени, най-голямото увеличение на инфекциите за последните четири дни.

Въпреки Делта вълната обаче в национален план стойностите за разпространението на коронавируса в Австралия остават сравнително ниски в сравнение с останалия свят - около 166 000 случая на заразяване от началото на пандемията и 1694 починали.

Властите постепенно отменят строгите здравни мерки в Сидни и Мелбърн, подпомогнати от по-високия процент на ваксинираните, след като югоизточните части на Австралия бяха обхванати от трета вълна на заразата, подхранвана от силно заразния вариант Делта.

Въпреки облекченията в тези два града обаче режимът за пътуване до Австралия не е еднакво облекчен за всичките й части, тъй като процентът на ваксинираните е различен в различните й щати и територии.