Нова Зеландия облекчава от 14 ноември карантината за влизащи от чужбина, но остава затворена за туристи

https://www.24chasa.bg/novini/article/10333159 www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay

Нова Зеландия ще започне да облекчава от ноември карантинните си правила, обяви правителството, но ще остане затворена за туристи, предаде ДПА, цитирана от БТА. 

Сега влизащите в Нова Зеландия от чужбина трябва да прекарат 14-дневна карантина в държавни обекти за изолация и карантиниране.

От 14 ноември обаче този срок ще бъде намален на седем дни, последвани от три дни домашна изолация, заяви министърът по въпросите на борбата с КОВИД-19 Крис Хипкинс.

Той допълни, че през държавните обекти за карантиниране и изолация са преминали над 183 000 новозеландци и похвали тази система, че е позволила на страната му да живее без ограничения през по-голямата част от изминалите 18 месеца.

Нова Зеландия се надява през първото тримесечие на 2022 г. да мине към домашно карантиниране на влизащите на нейна територия от чужбина, които са ваксинирани. Той обаче допълним че това ще стане, когато бъде постигната целта имунизираните да станат 90 процента.

В Нова Зеландия около 87 процента от имащото право на ваксиниране население е имунизирано с поне една доза, а 72 процента са със завършена ваксинация.

Хипкинс каза, че не е взето решение за отварянето на границите за туристи. Първи приоритет са тези, които имат право да дойдат в Нова Зеландия, включително притежателите на визи, каза той.

"Междувременно имам много просто послание към всички новозеландци, без значение дали живеят тук или в чужбина. Ваксинирайте се. Това е, което ще направи така, че всички да се върнем към правенето на нещата, които обичаме, и да се видим с хората, които обичаме."

От март 2020 г. границите на Нова Зеландия са затворени за всички, с някои изключения, като например хората с новозеландско гражданство и тези с разрешително за пребиваване.