Комитова: Сегашният ред за строителни разрешителни гони чуждите инвеститори, ще го променим (на живо)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10333332 www.24chasa.bg

Сегашното тромаво законодателство, което засяга издаването на строителни разрешителни и целия инвестиционен процес, гони чуждите инвеститори. Освен това то е направено така, че стимулира корупцията и за краткия живот на служебното правителство направихме някои промени, които да улеснят процеса и процедурите, каза на брифинг днес служебната министърка на регионалното развитие Виолета Комитова. 

Тя отчете като промени поправките на две наредби - за техническите паспорти и за достъпа за хора с увреждания. Става дума за наредбата за техническите паспорти, която изискваше до 2024 г. всички сгради в страната да се сдобият с такива. "Премахнахме този срок, защото паспорт на сградата е необходим само ако имате намерение да правите промени по сградата и е безсмислено една баба на село, която няма намерение да прави нищо, да дава по хиляда лева", каза Комитова. 

Другата променена наредба изискваше във всяка жилищна сграда да се направи улеснен достъп за лица с увреждания.

МРРБ е подготвило и пакет от промени в Закона за устройство на територията, които ще бъдат предложени на новото Народно събрание. Една от тях слага край на въведената през февруари забрана за промени по сгради, разположени на улици, които съответната община не притежава открай докрай.

Другата промяна цели да се елиминират случаи като този, при който оголен кабел на преместваем обект уби дете. Според промяната свързването на тези обекти, още преди да е започнало изграждането им, трябва да се направи само при изрично писмено разрешение за свързването.   

Трета промяна уточнява колко трае валидността на издадено разрешително за строеж. Уточнението гласи, че то престава да е валидно, ако до 3 години от датата на издаването му не е започнало строителството, или ако в продължение на 5 години не е завършен грубият строеж, или 10 години за елементи на техническата инфраструктура. 

Гледайте на живо ТУК.