Поскъпването на газа през ноември ще е по-малко от 32%, колкото първаночално бе предложено

https://www.24chasa.bg/novini/article/10333499 www.24chasa.bg
Открито онлайн заседание на КЕВР за цената на газа от 1 октомври.

Газът от Азербайджан с 4 пъти по-ниска цена от руския. Внасяме 350 млн. куб. м, вместо 1 млрд., както е по договор, защото не е готова българо-гръцката газова връзка

Поскъпването на природния газ от 1 ноември няма да е 32%, както първоначално предложи "Булгаргаз", а по-малко. На 11 октомври компанията внесе заявление за цена от 124,76 лв. за мегаватчас. По време на общественото обсъждане Николай Павлов, шеф на "Булгаргаз", заяви, че на 1 ноември ще поискат леко понижение на газа, тъй като  цените на европейските газови пазари в последните няколко дни падат. Той напомни, че в  газовата криза компанията е нагнетила в газовото хранилище в Чирен  с 15% повече гориво, отколкото миналата година. 

Освен това очакваната цена за ноември ще е с над 30% по-ниска от тези на европейските газови пазари. Прогнозите на агенциите, които наблюдават цените на газовите пазари, са, че в следващите два месеца ще се задържат на тези нива.

Павлов опроверга твърдения в публичното пространство, че "Булгаргаз" може, но не внася целите количества от азерския газ. Причината да не се внасят договорените количества е липсата на българо-гръцката газова връзка. Това заявил публично и посланикът на Азебрайджан у нас, каза шефът на газовата компания.

Председателят на КЕВР Иван Иванов заяви, че газът от Азербайджан е с 4 пъти по-ниска цена от тази на руския. Сега внасяме 350 млн. куб. м на годишна база, 3 пъти по-малко от количествата по договор, заяви той. 

Павлов съобщи, че вчера е подписана цесията между "Булгаргаз" и Българския енергиен холдинг за дълга на столичната топлофикация от 121 млн. лв Той очаква днес превода на парите от БЕХ и така доставките на газ за България ще бъдат гарантирани.