От 1. XII двойна синя зона в София, министерствата ще плащат за паркоместа

https://www.24chasa.bg/novini/article/10334125 www.24chasa.bg
Карта с новото разпределение на улиците в синята и в зелената зона за паркиране в София, което ще влезе в сила от 1 декември

От 1 декември синята зона за паркиране се разширява на 13 000 места за сметка на зелената. Премахва се възможността държавни и общински институции да ползват до 3 безплатни паркоместа като служебен абонамент. Въвежда се ограничение до 5 паркоместа в служебен абонамент за един административен адрес. Това са част от промените в наредбата за организация на движението, които Столичният общински съвет прие днес.

Очаква се с промените да се освободят около 430 паркоместа в зоните за паркиране, а местата в служебен абонамент да намалеят с около 30%.

Служебен абонамент за паркиране вече ще може да се ползва и до 23 часа в делнични дни, както и през уикенда - от 8,30 до 19,30 ч. Двете услуги ще се заплащат и ще са на цена от 1/3 от тази на служебния абонамент за един месец. За синя зона тя е 650 лв. месечно за едно място, а за зелена - 450 лв. Тази опция се предвижда по искане на бизнеса - основно хотели и заведения.

Промените ще дадат възможност на хората, живеещи на пешеходни улици да спират за кратко безплатно и въвеждат регламент за извършване на товаро-разтоварни дейности от бизнеса. По тези улици ще се обозначат специални паркоместа. Живущите ще имат право да спират на тях безплатно за 30 минути два пъти дневно, а за бизнеса 30 минути престой ще струват 1 лев за синя зона и 50 стотинки - за зелена. Това ще става след изпращане на есемес, съдържащ регистрационния номер на автомобила.

Най-мащабната промяна е разширението на синята зона за паркиране, която в момента има 5000 паркоместа. От 1 декември тя ще се увеличи на общо 13 000 паркоместа, на които паркирането ще струва 2 лева на час. По-евтината зелена зона, която сега е с 28 000 паркоместа, ще се свие на 21 000. Промяната няма да засегне хората, които вече са си платили винетен стикер и те няма да доплащат. Живеещите в участъците на зелената зона, които ще преминат към синята, ще платят 150 лв. за винетен стикер, когато вече закупеният изтече.

Освен това 550 нови паркоместа в зелена зона ще се обособят в кв. “Зона Б-19”.

С 30 минути се увеличава и работното време на синята зона - вместо до 19,30 ч, тя ще работи до 20 ч от понеделник до събота. Без прромяна остава началният час на действие на зоната сутрин - 8,30 ч.

Според прогнозите от промените в Центъра за градска мобилност се очаква да постъпят около 6,5 млн. лв. допълнително приходи годишно. Дружеството ще бъде задължено да инвестира 30% от приходите от зоните в поддръжка и изграждане на инфраструктура за паркиране. Местата ще се посочват от районните кметове.

Предложенията за промени бяха направени с два доклада - един на независимия общински съветник от "Спаси София" Борис Бонев и друг на общински съветници от ГЕРБ. Поради идентична тематика дебатите по тях бяха обединени.

"Още преди 2 г. внесох доклад за сериозна реформа в паркирането, за да няма механично разширение на синята и зелената зона. Тогава не бе проявена смелост и далновидност. Радвам се, че след обществен натиск се възприе намаляването на броя на местата в служебен абонамент и въвеждане на справедливост между граждани, бизнес и институции, които да имат равни условия да ползват възможността да паркират със служебен абонамент. Има нужда и от въвеждане на места за зареждане. Хубаво е, че част от приходите ще отиват за ремонт на инфраструктура в кварталите. Голяма грешка е обаче, че част от район "Красно село" остава в зелената зона, вместо да премине в синята, защото районният кмет е дал отрицателно становище. Само след няколко месеца ще ни се наложи отново да променим наредбата заради тази подзона в "Красно село", заяви Бонев.

"Не получихме яснота от Центъра за градска мобилност как ще се харчат постъпилите приходи. Затова дадохме отрицателно становище. Предложили сме на ЦГМ да се въведе учредено право на паркиране, което ще реши проблема за кварталите извън центъра", отговори кметът на район "Красно село" Росина Станиславова.

"Това, че не са проведени обществени обсъждания е ваш проблем, защото районният кмет трябва да ги организира. Учреденото право на паркиране е нонсенс, защото местата са много по-малко от автомобилите. Освен това през по-голямата част тези места ще стоят празни, защото хората ходят на работа, освен ако не въведем учредено право на паркиране пред офиса, хипермаркета и детската градина", отвърна Бонев.