"168 часа": Цената на фалшивия зелен сертификат гони 1000 лв.

https://www.24chasa.bg/novini/article/10334446 www.24chasa.bg
В Германия фалшиви кодове са били пуснати в продажба в онлайн форум за киберпрестъпления в средата на август.

Част от хората, които са платили за него, сега не могат да се ваксинират

Преди въвеждането им 8,5% са си купили дигитални документи, сега броят им расте, показва социологическо проучване сред 200 души

Aко доскоро бе рядкост, вече почти всеки може да се похвали с познати, които са си купили фалшив зелен сертификат. Това се зароди като тенденция, откакто влязоха в сила новите мерки на Министерството на здравеопазването, според които за посещение на молове, кина, театри, големи магазини и университети е нужен документ за ваксинация.

“168 часа” откри двама души, които са си купили документа. Според тях

“търсенето” на нелегалното свидетелство

е скочило тройно. Те дори влязоха в спор, като единият обясни, че го е открил на цена 250 лв., а другият - за 300. Цената варира и в зависимост дали клиентите се познават лично с лекаря, или минават през посредник. Търсенето обаче расте постоянно и от няколко дни сумата е скочила в диапазона около 700 лв., а прогнозите са, че много скоро ще стигне до 1000 лв.

Документът е изряден. Той съдържа всички необходими елементи и е регистриран в Националната здравноинформационна система.

“Бизнесът е много печеливш и рисковете не са големи - и двете страни имат интерес да мълчат - обяснява юристът Иван Тодоров. - При това притежателите на фалшив сертификат са убедени в правотата си, че не трябва да се ваксинират, а държавата несправедливо им налага ограничения. От социологическа агенция ми обясниха, че

не могат да направят надеждно проучване

за фалшиви сертификати за ваксиниране срещу COVID-19, защото хората ще се притесняват да кажат, ако документите им са фалшиви. Затова чрез познати организирахме доверително допитване на 200 души от различни кръгове на обществото, преди да влязат в сила новите мерки. Оказа се, че 8,5% от документите са фалшиви. Не е представително проучване, но съвпада с това, което все повече се говори, включително и в лекарските среди. За съжаление, има неблагоприятни последици от нелегалните сертификати: при масови фалшификации ще се загуби доверието в сертификатите на всички български граждани. И така реално ваксинираните могат да загубят възможността си за свободно излизане, свободен достъп до заведения и публични прояви извън България.”

У нас обстановката с разпространението на коронавируса все повече се влошава, а

бройката на заразените не е спирала да се покачва

Тя стана много висока след налагането на новите мерки, тъй като тези, които нямат зелен сертификат, трябва да се тестват. Много от пробите излязоха положителни.

Към 27 октомври новозаразените за последното денонощие са 6816-ма души. От тях 87,54% не са ваксинирани. Починалите са 124-ма, като 94,35% от тях също не са били имунизирани.

Тази статистика обаче няма да убеди българите да се ваксинират. Повечето от тях го направиха през последните дни, за да могат да работят.

Въпросът е защо хората у нас отказват да си поставят наличните препарати? Международни проучвания сочат, че

българите са по-склонни да вярват на конспиративни теории

и освен това се страхуват, че поставянето на ваксини ще влоши състоянието им и това може да доведе до смърт.

Именно затова предпочитат да плащат за фалшиви зелени сертификати. Нелепото в случая е, че откакто в България бушува четвъртата вълна на COVID-19, много хора в социалните мрежи пишат, че се страхуват за живота си и искат да се ваксинират. Проблемът е, че не могат да го направят, защото вече са платили за нелегален документ.

Въпреки всички доводи в защита на ваксинацията черният пазар процъфтява. В прокуратурата постъпват десетки сигнали за подобни нередности. Четирима души бяха арестувани при акция срещу издаването на незаконни документи за имунизация срещу коронавирус във Велико Търново. Случаят започна да се разплита след информация, че човек от града

предлага фалшиви сертификати срещу 500 лв.

Разследването показа, че същите хора са разпространили схемата и в Кюстендил. Акцията е започнала, след като полицията е установила, че за няколко ваксинирани в медицински център в Кюстендил липсват задължителните декларации за съгласие, които се попълват преди всяка доза. Въпреки това не бяха събрани достатъчно уличаващи доказателства и заподозрените бяха освободени, без да им бъдат повдигнати никакви обвинения.

Под съдебна отговорност обаче бе подведен фелдшерът Николай Георгиев от Ябланица, който бе задържан след съмнение, че издава фалшиви зелени сертификати. Разследването ще установи колко дози ваксини е получил и колко незаконни документа е направил.

“Издaвaнeтo нa фaлшиви ceртификaти e възмутитeлнo и трябвa дa имa чудoвищни caнкции и зa двeтe cтрaни - каза прoф. Гeoрги Мoмeкoв, прeдceдaтeл нa Бългaрcкoтo нaучнo дружecтвo пo фaрмaция. - От зaкoнa трябвa дa бъдe прecлeдвaн нe caмo тoзи, кoйтo издaвa фaлшив ceртификaт, нo и тoзи, кoйтo cи гo купувa, зaщoтo зacтрaшaвa здрaвeтo и нa ceбe cи, и на oкoлнитe.”

Къде другаде по света са хит фалшивите сертификати четете ТУК