УниКредит обяви 1,1 млрд. евро печалба за три месеца

https://www.24chasa.bg/novini/article/10334683 www.24chasa.bg

УниКредит обяви нетна печалба 1,1 млрд. евро за третото тримесечие, съобщават от банката. Това е ръст от 0,5 процента спрямо предходното тримесечие на 2021 година, докато за първите девет месеца на 2021 година основната нетна печалба достигна 3,1 млрд. евро.

В основата на това са силно представяне на банката от основната й дейност като резултат от силните страни на паневропейския ни франчайз, което доведе до приходи от 4,4 млрд. евро през третото тримесечие на 2021 година.

На годишна база динамиката на разходите остава до голяма степен стабилна и те са в размер на 2,4 млрд. евро през третото тримесечие на 2021 година, благодарение на продължаващия фокус и дисциплината върху ефективността от управлението на разходите. Коефициентът на разходи/приходи е 55,2%.

Радвам се да съобщя стабилните ни резултати за третото тримесечие на 2021 година, отразяващи силата на нашия франчайз, благоприятни пазарни условия, повишената клиентска активност във всички бизнес сегменти и осезаемото икономическо възстановяване, което се очаква да бъде умерено през следващите месеци. Продължаваме да изпълняваме нашите три приоритета – опростяване, дигитализация и фокус към клиента – които ще формират ядрото на новия стратегически план на УниКредит.

Той ще бъде представен на 9 декември и ще подкрепи нашия ангажимент към дългосрочна стабилност и растеж. Ликвидността и балансът ни остават силни, осигурявайки ни стабилна основа, докато продължаваме да отключваме пълния потенциал на УниКредит", коментира Андреа Орчел, главен изпълнителен директор на УниКредит.