Бойко Рашков се срещна с новия представител на ООН за бежанците у нас

https://www.24chasa.bg/novini/article/10335196 www.24chasa.bg
Нарасимха Рао Нилагири Лакшми и Бойко Рашков по време на срещата в МВР.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков прие новия представител в България на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) Нарасимха Рао Нилагири Лакшми, съобщават от МВР.

Двамата са обсъдили миграционната ситуация в страната и готовността на правителството за реакция в случай на засилен миграционен натиск. Обсъдени бяха и действията на България във връзка с приетите афганистански граждани, работили за българското посолство и структурите на ЕС и НАТО.

Двамата оцениха високо ползотворното сътрудничество между Министерството на вътрешните работи и ВКБООН и изразиха готовност за продължаване на партньорството с цел адресиране на предизвикателствата в областта на миграцията и убежището.

Представителят на ВКБООН поздрави България, че е една от 18-те страни в света, които са регламентирали процедура по предоставяне на статут на лица без гражданство, в изпълнение на Конвенцията на ООН от 1954 г. относно статута на лицата без гражданство. Бе отчетен личният принос на министър Рашков за присъединяването на България към Конвенцията, в качеството му на заместник-министър на правосъдието в периода 2008-2009 г. Двете страни се съгласиха да продължат сътрудничеството си по тази линия.