Зам.-министър: Трудно се намират аргументи имащите антитела да получат сертификат

https://www.24chasa.bg/novini/article/10336128 www.24chasa.bg
Димитър Петров

Проучва се мнението на експерти и европейския опит за издаване на сертификат на хората, които имат антитела след преболедуване на коронавирусната инфекция, но медицински аргументи трудно се намират, каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването Димитър Петров.

По думите му, утре предстои среща на министъра на здравеопазването с посланици, на която ще се обсъди този въпрос. За преболедувалите два пъти инфекцията, доказано с тест, няма да се изисква издаването на нов сертификат, тъй като документът е валиден 12 месеца, припомни Петров.

Преди 8 ноември учениците от 1-ви до 4-ти клас най-вероятно няма да се върнат в училищата, допълни той. За да се върнат в училище, трябва да се осигури тяхната безопасност, както и да се осигурят тестове, а и родителите им да са съгласни, добави Петров.

Според него ще се започне с връщането на най-малките, тъй като техните родители, вместо да работят, са ангажирани със заниманията им, защото децата не могат да останат вкъщи сами. Поради тази причина не са затворени яслите и детските градини, добави Петров.