Проф. Витанов: Още 4 дни не се очаква влошаване, но такова натоварване досега не е било

https://www.24chasa.bg/novini/article/10339145 www.24chasa.bg

Целенасочено провалиха избора ми за член-кореспондент на БАН

Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 29 октомври 2021 г. даде днес проф. Николай Витанов от БАН във фейсбук: 

Тази информация е за хората, които искат да знаят какво очаквам, че ще се случи с пандeмията в близките дни.

Проф. Витанов: Още 4 дни не се очаква влошаване, но такова натоварване досега не е било

Информацията е такава, каквато излиза от компютрите. Добро или лошо, това излиза, това ви пиша.

Проф. Витанов: Още 4 дни не се очаква влошаване, но такова натоварване досега не е било

Днес има и една добра новина - параметрите в моделите за предсказване на ситуацията започваха да намаляват. С други думи в следващите 4 дни не се очаква по-нататъшно ускоряване на влошаването на ситуацията. То ускоряване на влошаването не се очаква, но влошаването си е тук. Нещата не са добре. Базовото репродуктивно число днес е малко над 1.3 - ден осми поред. Очакванията са да падне под 1.3.

Мотаенето около 1.3 обаче означава, че здравната система няма да може да си отдъхне. Очакванията тук са броят на активните случаи да продължи да расте и да почни да наближава много числото, за което ви питам, а то е 100 000.

Такова натоварване досега не е било. Технически погледнато - здравната система е претоварена. Ако не беше претоварено, нямаше да се разкриват нови легла. Очаква се да има продължаващ наплив от нуждаещи се от болнично лечение и от интензивно такова. Този наплив няма да бъде регистриран от статистиката, тъй като просто няма толкова легла. Претоварването на здравната система е и кадрово - няма кадри за първа линия, а каквито има, са доста изтощени. Смъртността се очаква да е висока поне още 2 седмици - тоест поне до средата на ноември. Там някъде ще разберем дали ще излезем от Долината на плача или ще продължим да сме в нея и във втората половина на ноември.

Следват картите.

Виждате картата на риска съгласно плана на Министерството на здравеопазването. Там ниво 4 преобладава - 27 области са там или са кандидати за там. Всичко без Кърджали. Скоро Кърджали ще спре да дразни със жълтия си цвят и ще влезе в червената зона. Затова - още веднъж -хора, пазете се, спазвайте елементарните мерки, тоест стойте настрана от масови събирания и поддържайте лична хигиена, като достатъчно дълго си миете ръцете - поне 20 секунди.

Погледнете прогнозната карта на 14-дневната заболеваемост. Там много тъмно червената зона ви казва кои области са над 1000 случая на 100 000 и кои са кандидати да влезнат в тази зона. Ключовите област за раширяване на тази зона са Пловдив и Ловеч. Те може да свържат проблемната зона в Цевнрална България с проблемната зона в Централна България

Картата на риска според нашата методология е каквато се и очаква да бъде - напълно виолетова. Пожарът продължава да гори със страшна сила.

Смъртността - виждате ли сега, защо се зарекох през октомври да не пиша и едно число за прогноза на смъртността. Веднага щяха да ревнат хейтъри и други.

А числата от статистиката са такива

За смъртността (починали сългасно официалния портал coronavirus.bg, че някои хейтъри още не знаят какви са тия числа) - никакъв коментар, просто числа за информация:

починали в края на септември 2021 - 20882

починали до днес - 23718

починали октомври 2020 (за целия месец) - 441

починали за октомври 2021 - 2836 (за 28 дни)

Починалите досега за октомври 2021 са 6.43 пъти повече отколкото починалите за целия октомври 2020.

Никакъв коментар. Ама никакъв коментар. Изводите си ги правете сами, кой каквито иска да си ги прави. Давам само числа, коментарът ще го направя в края на месеца, както съм ви обещал. Пак подчертавам - нещата не са тъй елементарни, както изглеждат.

Разпространението на заразата в страната е дифузно - всички области са с такова разпространение. Моделите показват известно отслабване на дифузното разпространение. Ако това е така, то приказките за локдаун постепенно ще затихнат. Ще остане това, което отдавна съм ви писал - тотален локдаун (пълно затваряне на всички и излизане сам след разрешение със SMS) няма да има.

С две думи - обстановката продължава да е неприятна. Правете каквото искате, ходете, където искате. Но стойте на достатъчна дистанция от другите и не се заседявайте много на места, където има много хора. Минимизирайте възможността някой да ви зарази - стойте далеч от места на масови събирания. Като се приберете в къщи, измийте си добре ръцете. Ей такива, елементарни неща.

Който иска, може и да се ваксинира (ама не е задължително)

Пазете се.

Между другото, както и предказах и ви писах, не ме избраха за член-кореспондент на БАН. Никого не избраха от математическите науки. Благодаря на всички академици, които ме подкрепиха. Те оцениха това, което правя за математиката, за науката и за БАН. Имаше групичка академици от моето отделение - на математическите науки, които работиха срещу мен - явно и неявно. Да им напиша нещо и на тях. Момчета, май ви създадох проблеми. Станах толкова известен с анализите и прогнозите си, че и кучетата почнаха да ме познават. Вдигнах до небето рейтинга на математиката, на науката и на БАН. Научните ми показатели са най-добри от всички кандидати. За благодарност, получих ножове в гърба, въпреки уверенията, че нищо такова няма да има. Целенасочено провалихте избора ми, но с това провалихте и възможността математиците да имат двама нови член-кореспонденти. Сега нямат нищо. Трябва най-накрая да разберете, че тези, които се занимават повече с приложна математика не са нещо по-малко от вас. Те са тези, на които се крепи имиджа на математиката в обществото. Когато мачкате тях, неминуемо ще дойдат и лоши времена за чистата математика. От която народът нищо не отбира и никак не можете да му я обясните, колкото и да му пишете по дъските

неразбираеми за него неща. Пише ви го човек, който също доказва теореми, нали така.

Това е за днес. Желая здраве и успехи и нека

вирусът да ви заобикаля.