Мощна магнитна буря удря Земята за Хелоуин (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10339493 www.24chasa.bg
Слънчевото изригване бе най-силното от години. СНИМКА: Пиксабей

Слънцето изригна с максимална сила

Мощно слънчево изригване от максималната X степен бе регистрирано от астрономи от различни краища на планетата в четвъртък, съобщиха световните агенции. Лъчението от него ще достигне Земята на 30 или 31 октомври, като ще предивика силна магнитна буря точно около Хелоуин.

Радиационното излъчване, асоциирано с изригването, вече е достигнало планетата ни. Радиационната буря представлява поток от протони и йони, които получават допълнителна енергия и скорост заради слънчевата експлозия. Възможно е тя да е предизвикала смущения в радиокомуникациите и работата на джипиесите, най-вече в Южна Америка, обясняват учени пред сп. “Форбс”. Очаква се по време на магнитната буря тези смущения да се засилят.

Подобно на земетресенията слънчевите изригвания се подреждат в скала според силата си. Най-слабите са от клас А, следват В, С и М, а най-мощните са X. Освен това във всеки клас има още по-прецизна скала от 1 до 10, като изригванията Х10 са смятани за “необичайно интензивни”.

Регистрираното сега изригване X1 идва от район на слънчевата повърхност, където

преди няколко

години бе

забелязано

голямо петно

То е продължило около 30 мин и през седмицата могат да се очакват зрелищни появи на Северното сияние. Когато са директно насочени към Земята, както в този случай, слънчевите изригвания със сила X могат да блокират радио- и сателитните комуникации. Според НАСА в четвъртък са били регистрирани още половин дузина силни изригвания, макар и не чак от степен Х1.

Сайтът на Лабораторията по рентгенова астрономия на Слънцето на Физическия институт на Руската академия на науките (ФИАН) твърди, че експлозиите на Слънцето се били 14. Руските учени посочват, че първият контакт на магнитното поле на Земята с плазмата, която е била част от слънчевата атмосфера, ще се случи около 10 ч сутринта московско време (съвпада с българското) на 30 октомври. Геомагнитната буря ще продължи около ден и половина-два, смятат те.

Експертите на ФИАНса убедени, че това космическо събитие ще се превърне в

най-големия

феномен по рода

си през

последните

няколко години

То може да причини сериозни неизправности в сателитните навигационни и радиокомуникационни системи, а също така да доведе до повреди в енергийната система и фалшиво задействане на защитните системи.

На Слънцето редовно стават изригвания. При тях звездата рязко отделя огромно количество енергия под формата на светлина, топлинно и рентгеново лъчение. По правило нивото на активността на Слънцето се увеличава и намалява с честота около 11 г.

Настоящият 11-годишен цикъл на слънчева активност започна през 2019 г. В началото по звездата се наблюдават по-малко петна и изригване на плазма, а в края на периода - повече. Затова и астрономите са изненадани, че толкова силно изригване настъпва в началото на цикъла.

Очаква се този път пикът на активността да бъде достигнат през 2025 г.