“Продължаваме промяната” искат да са лепило за ново правителство, но малцина признават сертификата им за почтеност

https://www.24chasa.bg/novini/article/10356384 www.24chasa.bg
Кирил Петков и Асен Василев заедно с първите членове на тяхната формация.

l Петков и Василев първо скараха партиите на протеста, сега ще ги сдобряват в търсене на 120 “почтени депутати”

l Подкрепата на Радев за новата формация пък изостри тона между “Дондуков” 2 и “Позитано” 20

Да възстанови диалога между скараните в 46-ия парламент партии и да залепи счупените им отношения, така че да успеят да съставят кабинет след третите парламентарни избори за една година. Тези задачи си поставя проектът на Кирил Петков и Асен Василев “Продължаваме промяната” в новото НС. Двамата вече дадоха заявка, че ще разговарят с всички протестни партии. Засега обаче въпреки привидното съгласие на другите формации Петков и Василев като че ли още повече разтрошават политическия пейзаж. Дори и с това, че формацията им реално “отмъква” гласове от останалите протестни партии като “Има такъв народ” и “Демократична България”, както твърдят социолозите на база на проучванията си.

Постреснати от политическите амбиции на двамата бивши служебни министри, от “Демократична България” даже им предлагаха да се явят заедно на вота на 14 ноември. Петков и Василев обаче наредиха изцяло свои листи, макар и с регистрацията на чужди партии - “Волт” и “Средна Европейска класа”.

В следващия парламент “лепилото” “Продължаваме промяната” си поставя за задача да събере в едно 120 “почтени депутати”, както многократно се изрази Кирил Петков. Той самият дори вече си говорил с някои от ИТН и БСП, пак по неговите собствени думи. Впоследствие обаче именно тези разговори се оказаха нов удар върху това, което трябва да се слепва, след като и Слави Трифонов, и Корнелия Нинова обвиниха Петков в изричането на “неистини” (по думите на лидера на ИТН). Петков пък обясни, че разговорите всъщност били чисто приятелски и експертни, а не точно за коалиционни отношения след изборите.

За да бъдат възприемани Петков и Василев като бъдещи обединители, помага доста факта, че обединението им няма ясен политически профил и физиономия. Точно както царското НДСВ, което през 2001 г. помете двуполюсния модел от първите 10 години демокрация.

“Продължаваме промяната” обещаха да следват леви цели, но да ползват десни средства, с което би трябвало да угодят на всяка парламентарна сила да направи “червените си линии” гъвкави по отношение на формацията на двамата бивши министри.

Не е важно дали си ляв, или десен, важно е да си почтен, е позицията на Кирил Петков, макар това мото да бе пропукано от решението на Конституционния съд, че той е бил назначен за министър в противоречие на основния закон, след като освен българско е имал все още и канадско.

Парадоксално, желаещите да са обединители Петков и Василев бяха една от основните причини партиите на протеста да се скарат. Първо БСП и ИБГНИ бяха готови да предложат целия служебен кабинет заедно с тях двамата за редовно правителство. След като Слави Трифонов оттегли за ревизия първото си предложение за редовен кабинет с премиер Николай Василев съпредседателят на ДБ Христо Иванов пък насочи ИТН да вкара в следващото предложение за редовен кабинет трима от служебните министри - Петков, Василев и образователния Николай Денков. Последва остра реакция на Слави, а от трибуната в парламента ИТН обвиниха Петков в нарушаване на конституцията - бил все още гражданин на Канада. Не пощадиха и Василев, когото обвиниха в кражба на интелектуална собственост. Към тази атака се включиха и депутати от ГЕРБ, като именно от партията на Бойко Борисов сезираха Конституционния съд по казуса с двойното гражданство.

След произнасянето на КС по казуса на Петков отново най-яростните атаки дойдоха от зам.-лидера на ИТН Тошко Йорданов и от ГЕРБ. Въпреки очакванията, че Петков и Василев трябва да успеят да открият допирни точки и с хората на Слави Трифонов, за да може да има правителство в следващия парламент.

Дотук обаче май единствената им допирна точка е подкрепата за втори мандат на президента Румен Радев. Това уж ги събира и с БСП, въпреки че всъщност кой обича повече Радев и кого обича повече играещият за втори мандат президент, вече близо 4 месеца само отваря нови пропасти между проекта на Петков и Василев и БСП.

Разломът между двамата бивши служебни министри и социалистите бе заложен още с включването им в първото служебно правителство с премиер Стефан Янев. Още повече че и Петков, и Василев се възприемат от обществото като десни хора. Двамата влязоха във властта на скорост Кирил Петков сложи таван на кредитите, които дава ББР, с обяснението, че 90% от капитала на банката (над 2 млрд. лв. по негови думи) отива за 20 фирми, а не за малкия и средния бизнес, както трябва да е. След това разкри големи нарушения при ремонтите на язовирите, давайки за пример “Пазар дере” край Ловеч. Една “локва”, за която държавата е платила 2,3 млн. лв., ядоса се министърът. Накрая подхвана и Държавната консолидационна компания, като обяви, че там са се случили “огромен брой незаконни действия”, затова тя трябва да бъде ликвидирана.

Асен Василев пък отчете рекордна събираемост в хазната. И обясни, че работа на данъчните не е да гонят фризьорските салони, а големите фирми длъжници. Така до края на годината щели да влязат в хазната 2 млрд. лв. На тази база Василев дори предложи актуализация на бюджета - действие, което е нетипично за служебното правителство, и макар и доста префасониран, това се оказа единственият закон, приет от 46-ия парламент.

Всички действия на Петков и Василев, съчетани с цялостната политика на служебното правителство по “изчегъртване” на ГЕРБ от властта, качиха рейтинга на двамата министри. И веднага се заговори за включването им в политиката и дори за партия на президента. Дългото мълчание на двамата обаче породи безкрайни интриги по темата. И още преди да е роден, новият политически проект предизвика напрежение и тиха война между Радев и БСП.

Президентът побърза да обясни, че не прави партия. Но още в първите си коментари каза: “Все повече граждани и организации припознават президента като важен фактор за реалната промяна в страната. И все повече различни партии, сдружения и организации изразяват подкрепа на позициите на президента и на тезите на президента. Аз отдавна съм заявил, че подкрепям всяка организация, партия, движение, чийто приоритет е българският народ, а не тяснопартиен интерес. Така ще продължавам да ги подкрепям.”

И макар официално Радев да не застана зад “Продължаваме промяната”, според мнозина новата формация е факт именно с любезното съдействие на секретаря му по вътрешна политика Николай Копринков. Всичко това напрегна силно “Позитано” 20 Знакови червени лица публично започнаха да демонстрират раздразнение от президента. И го атакуваха с искания да се разграничи от Петков и Василев. А Георги Свиленски дори обяви, че новият проект се опитва да отцепва членове от столетницата.

“БСП издигна Румен Радев за президент. БСП направи кампанията на Румен Радев. БСП избра Румен Радев за президент. В най-тежките битки БСП е била зад гърба на Румен Радев и ние просто искаме да знаем той подкрепя ли този проект на двамата си министри, или не”, скочи пък Драгомир Стойнев.

В отговор президентът обясни, че подкрепял “ценности, а не партии” и щял да продължи да подкрепя ценностите, изповядвани от хиляди български социалисти.

Така уж се разграничи, но пък няколко дни по-късно посъветва Петков и Василев през медиите, че “ако искат да бъдат полезни за обществото, не трябва да правят просто поредния партиен проект, а да следват една по-широка философия към цялото общество”.

Скандалът се разрасна още повече, когато в навечерието на изборите стана ясно, че Петков и Василев са търсили един от дългогодишните партньори на БСП в лявата коалиция - ПК “Екогласност”, като вариант да им е мандатоносител. Лидерът му Емил Георгиев обяви дори, че са му предлагани финансови средства, за да преотстъпи регистрацията си за участие във вота.

Напрежението между “Позитано” 20 и “Дондуков” 2 изглеждаше позатихнало, след като БСП изпрати трима свои представители в инициативния комитет, който издигна Румен Радев и Илияна Йотова за втори мандат. При това на високо ниво - двамата зам.-председатели Кристиан Вигенин и Ирена Анастасова и проф. Радослав Гайдарски.

Преди дни именно Кирил Петков отново стана причина за поредната престрелка между Радев и БСП. Повод бе решението на Конституционния съд за двойното му гражданство. Самият Радев не коментира решението на съда, но каза, че ако имало повече такива министри като Петков, България щяла да е друга. Инициативният му комитет пък излезе с позиция, че “подобна постановка за гражданството в ХХI век и в условията на членство на България в ЕС и други международни организации е анахронизъм. В частност тя обрича на ограничаване на политическите им права стотици хиляди наши сънародници зад граница”.

Това предизвика гнева на БСП и Вигенин, Анастасова и Гайдарски се разграничиха от ИК и го обвиниха във вземане на страна. “Ние в БСП подкрепяме кандидатурите на Радев и Йотова, поемаме негативи в името на общата победа и затова очакваме ИК и неговото ръководство да не стъпват на полето на парламентарната кампания в подкрепа на конкурентни формации”, предупредиха в нарочна позиция те.

Как ще се развият отношенията между БСП и Радев след изборите, както и между БСП и проекта на Кирил Петков и Асен Василев, ще е ключово за решаване на проблема с липсата на редовно правителство. От досегашните лъкатушения обаче е ясно, че “Продължаваме промяната” трудно ще се окаже лепило поне за хората на Нинова, ако вземе, че измести БСП от обещаваното от социолозите второ място.

А Петков и Василев май имат този потенциал и дори вече се готвят единият да е премиер, а другият министър на финансите. Донякъде разчитайки и на месианския ефект, който носи всеки нов политик в България. Само че засега двамата много повече напомнят на пропилелия капитала от харизмата си Трифонов, отколкото на Симеон Сакскобургготски от 2001 г. Освен ако не продължат промяната си от експерти в политици.

 

Формацията избегна лидерската битка и прати срещу Борисов и Нинова звездата Ицо Хазарта

Нито Кирил Петков, нито Асен Василев излиза в традиционния лидерски сблъсък за 25-и МИР в София, където са председателят на ГЕРБ Бойко Борисов и на БСП Корнелия Нинова. Вместо това като за рап битка водач на формацията та е Христо Петров, познат като Ицо Хазарта. Всъщност той не влиза в “Продължаваме промяната” като представител на културата, а като образователен експерт. Хазарта щял да отговаря за просветната политика на формацията, обясни Петков, който застава начело в 24-и МИР и на листата в Пловдив. Асен Василев пък поема 23-и МИР и родното Хасково.

Двамата заложиха на свои познати с опит в различни сфери, без политическо минало и много от тях завършили харвардските курсове към СУ, които те водят. Така водач на листата в Габрово е заместничката на Петков, докато бе министър, Яна Балникова. Водач във Варна е Даниел Лорер, който бе председател на Комисията по прозрачност в Министерството на икономиката.

Все пак формацията заложи и на популярен кандидат за спортните среди - на рали състезателя Димитър Илиев, който е начело в Кърджали. Дори е ясно кой ще бъде предложен за транспортен министър от “Продължаваме промяната”. Това е водачът на листата в Русе - Николай Събев, собственик на куриерската фирма “Еконт”. Събев помагал на Кирил Петков и министерството му с идеи и бази данни от фирмата си, “за да напредне България”, обясни самият Петков малко след като напусна министерския си пост. Това събуди подозрения, че може тези бази данни да са ползвани дори за формиране на листите на новия политически проект.

Приоритетите на “Продължаваме промяната” ще са основно четири - спиране на корупцията и кражбите, освобождаване на малкия и средния бизнес, привличане на инвестиции и справедливо разпределение на финансите. Първият приоритет се превърна в мантра на Петков и Василев, като по думите им, ако се спре корупцията, минаваща през малка част от администрацията, ще може да строим по една АМ “Хемус” на година.

С много енергия влиза “Продължаваме промяната” в тази кампания. Първо, новата формация стъпи на високия рейтинг на двамата си създатели още от работата им в служебното правителство. Второ, събра основно неучаствали в политиката лица, всеки от които със своя хъс да постигне нещо.