Министър Комитова: „Хемус” се строи (Обновена)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10358171 www.24chasa.bg
Министър Виолета Комитова

„Хемус се строи. Проверяват се незаконните участъци, на лотове 4 и 5 се строи незаконно”, категорична бе министърът на регионалното развитие Виолета Комитова в Троян, където откри новопостроен мост над река Бели Осъм.

Относно мащабната акция на ГДБОП, свързана със строителството на автомагистралата, министърът посочи, че не е била уведомена за това.

Комитова допълни, че зимното почистване няма да бъде провалено, взети са всички мерки то да се случи. Не съществувал и риск, освен ако някоя фирма не решала да ги бойкотира по политически причини. Имало вече сключени договори за почистването. "Продължаваме да сключваме споразумения и настояваме да работим със старите фирми, няма нищо провалено. Старите договори, които заварихме, за поддръжка на пътища и зимно почистване, които са петгодишни и са над договорените - например, 20 милиона договор, а извършена работа за 200 милиона лева, се оказа, че по тях не можем да плащаме, защото влизаме в нарушение", обясни министърът.

Предложено било на същите фирми споразумение с предмет на договора на две части - зимно почистване и всички свършени дотук работи. Според него можело да чистят тази зима срещу осигурените в бюджета 100 милиона лева, като това струвало между 60 и 80 милиона лева, в зависимост от снега и зимата.

„Половината от фирмите вече са подписали такива споразумения, другите още ги подготвят”, добави Комитова. Предложението отправено към фирмите е средствата за свършената от тях работа да се изплатят в следващите два бюджета, поради липса на такъв в момента.