Парите за извънреден труд на загиналия летец Валентин Терзиев ще бъдат изплатени

https://www.24chasa.bg/novini/article/10361530 www.24chasa.bg
Загиналият пилот Валентин Терзиев пред МиГ-29

Парите за извънреден труд на подполковник Валентин Терзиев ще бъдат изплатени, съобщи началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, цитиран от БНР.

Подполковник Терзиев загина на 9 юни при изпълнение на тренировъчен полет за стрелба по въздушна цел в нощни условия край Шабла.

Валентин Терзиев не е оцелял след инцидента с МиГ-29
Жената на пилота - Димитрина Попова, заведе дело от името на сина му за неизплатени суми.

Синът на Валентин Терзиев съди АБ Граф Игнатиево за 70 000 лв.
Искът е за близо 70 хиляди лева заради три хиляди часа извънредни дежурства и според Димитрина Попова това се случва на абсолютно всички пилоти, които носят бойните дежурства, когато напускат системата.

Началникът на отбраната адмирал Емил Евтимов каза, че „всичко, което се полага на подполковник Терзиев ще бъде изплатено, съгласно нормативната ни база“.

И не отрече, че това е казус за другите военни.

„Когато има ограничен брой пилоти, които са достигнали до такава натренираност да носят бойни дежурства, естествено е, че ограниченият кръг прави невъзможно компенсирането на извънредния труд във времето и се натрупват по този начин доста компенсации. Командирите търсят начини за компенсиране. Но финансово, но нормативната ни база не позволява в момента на военнослужещи… затова се трупат компенсации във времето.“

Пред БТА преди дни командирът на авиобаза „Граф Игнатиево“ бригаден генерал Николай Русев каза, че въпросът е поставян многократно до по-високите нива във Военно-въздушните сили, в Министерството на отбраната и допълва, че освен за подполковник Терзиев има още три подобни дела.