Докъде родителите могат да се намесват в решенията на децата си

https://www.24chasa.bg/novini/article/10363162 www.24chasa.bg
Младите са все по-склонни да приемат ваксина, за да си върнат свободата. СНИМКА: РОЙТЕРС

В Англия всички под 16 г. имат право да преценяват сами кое е добре за здравето им

Вероятно сте чували израза “днешните деца се раждат професори”. Обикновено го използват горди родители, баби и дядовци, когато виждат, че наследниците им се справят с нещо, за което те имат бегла представа, като например компютри, телефони или чужди езици. И много рядко те подлагат на съмнение способностите на подрастващите да преценяват това добре ли е за тях. Нещо, което по отношение на тяхното здраве и благополучие обаче правят със замах, независимо че също не разполагат с необходимите познания, за да вземат информирано решение.

Показва го и голямата поколенческа пропаст, която се отвори по време на пандемията у нас. Докато в повечето държави млади и стари действаха заедно в борбата с коронавируса, в България бе възприет подход всеки да мисли за себе си. В резултат възрастните, които са по-уязвими, решиха да не се ваксинират, и сега, за да бъдат спасени, животът на много деца отново е поставен на пауза с онлайн обучение и липса на срещи с приятели. И всичко това на фона на информации как връстниците им в повечето европейски страни ходят на училище и се забавляват.

Така че е напълно оправдано, че младите българи искат да вземат живота си в свои ръце и да се оттласнат от неразумното поведение на възрастните. Кампанията на 17-годишния Виктор Велчев, с която призовава връстниците си да се ваксинират, е точно това. Опит да се даде шанс на подрастващите да продължат напред. В апела си момчето много ясно описва защо ваксинирането е единственият шанс да продължат да ходят на училище, след като политиците не са направили необходимото да убедят повече хора да се защитят от коронавируса. “В историята на света не е имало преодоляване на епидемия без масова ваксинация. Всеки, който е достатъчно здрав, за да бъде ваксиниран, е длъжен да го направи и да защити себе си, както и останалите”, пише момчето, което е син на бившия финансов министър Милен Велчев. То признава, че родителите му го подкрепят напълно, но за съжаление, не във всички семейства е така. Някои майки и бащи смятат, че имат право да решават вместо децата си, докато те не станат финансово независими, с което сериозно накърняват тяхната самостоятелност, а понякога ги злепоставят и сред близкото им обкръжение, което е по-свободно да се грижи за тялото и психиката си.

Поставянето на граница докъде родителите могат да се намесват не е само български проблем. В много държави периодично се появяват казуси, които показват, че невинаги те действат в най-добър интерес на детето. Някои от тях се налага дори да стигнат до съд, за да бъде преценено дали възрастните не злоупотребяват с правата си.

Такъв е случаят “Гилик” във Великобритания, който през 1985 г. предизвиква решение на Камарата на лордовете в британския парламент, даващо право на лица под 16-годишна възраст на самостоятелно съгласие за лечение, ако такова отказват родителите им. Той започва с опитите на майка на 10 деца да оспори препоръка на британското здравеопазване към личните лекари да изписват контрацептиви на тийнейджъри по тяхно желание, без да търсят мнението на техните майки и бащи. То е продиктувано от голям брой ранни бременности в страната, които нанасят сериозни травми върху психическото състояние на момичетата. Според майката Виктория Гилик, която е ревностна римокатоличка, улесненият достъп до контрацептиви ще увеличи сексуалните контакти и затова трябва да бъде забранено. Тя го атакува в съда и на първа инстанция печели, но Върховният съд на Обединеното кралство се произнася против нейните претенции. В мотивите си върховните магистрати посочват, че родителските права не съществуват, когато не защитават по най-добър начин интересите на непълнолетното лице.

По-късно британските законодатели потвърждават тяхното становище, като въвеждат в медицинското право така наречения тест за компетентност на Гилик. Става въпрос за проверка, която да установи дали детето е в състояние да даде съгласие за своето медицинско лечение, без да е необходимо родителска информираност.

Решението им има значение и за други законни права на непълнолетните в Англия, тъй като на практика показва, че авторитетът на родителите да вземат решения за децата не е абсолютен и намалява с напредването на тяхната зрялост. Австралия, Канада и Нова Зеландия също предприемат подобни разпоредби, за които особено много се говори през последните месеци, след като стана ясно, че и тийнейджърите между 12 и 16 г. ще трябва да бъдат ваксинирани срещу коронавируса. Англия се реши на този ход през септември, доста по-късно от други страни и след като бяха направени редица проучвания дали ползата от ваксинацията при децата е по-голяма от рисковете. Въпреки че учените на страната успяха да докажат, че това е така, група родители се опитаха да атакуват решението във Върховния съд, но загубиха делото с мотива, че няма данни ваксините да застрашават здравето на подрастващите. Други майки и бащи пък побързаха да внесат изпреварващи искове срещу училищата на децата си, ако се опитат да прилагат “компетентност на Гилик” и им поставят инжекция срещу коронавируса без родителско съгласие.

Засега британските власти уверяват, че няма да се прибягва до такъв подход, независимо че законодателството го позволява. Ваксинационната кампания, която е изключително успешна във Великобритания, ще продължи да е доброволна. Към момента 45,7 млн. души, или 68% от населението на страната, са напълно ваксинирани. Сред тях са 600 000 деца, което според властите е добър резултат за месец, откакто се ваксинират лица от 12 до 15 г. От тази седмица медицински екипи започнаха да обикалят по училищата, за да предлагат на учениците да вземат своята доза.

“Ако родител възразява срещу това детето му да бъде ваксинирано, но то иска да го направи и се прецени, че е компетентно по Гилик, здравният специалист ще се опита да постигне споразумение между двете страни. Майките и бащите обаче не могат да отменят решението на детето и то ще бъде ваксинирано”, се посочва в указанията на британските власти. “Наистина е важно да продължим със същия ентусиазъм, ако искаме да гарантираме, че децата ще останат в класната стая със своите съученици тази зима. Затова насърчаваме всички родители и настойници да прочетат информацията, която предоставяме за ваксинирането срещу коронавируса, за да вземат информирано решение”, казва пред Би Би Си доктор Ники Канани, зам.-директор на ваксинационната програма на Англия.

Дания, Франция и Испания са инжектирали 2/3 от тийнейджърите си

Израел беше първата държава, която разреши използването на ваксината на “Пфайзер” за деца между 12 и 15 г., но много бързо бе последвана през лятото и от редица европейски държави. Най-напред в процеса по предпазване на тийнейджърите от коронавируса са Дания, Франция и Испания. Те са ваксинирали около 2/3 от населението си в тази възрастова група и се готвят да слязат и по-надолу, ако европейската лекарствена агенция разреши употребата на ваксината и за по-малки деца, както преди дни направи американският лекарствен регулатор.

Той постанови, че малчуганите от 5 до 11 г. в САЩ могат да получат около една трета от количеството на “Пфайзер”, което в момента се дава на по-големите ученици.

Досега едва няколко държави, сред които Китай, Обединените арабски емирства и Куба, са дали разрешение за ваксиниране срещу коронавируса на толкова малки деца и като цяло родителите им се въздържат да ги подлагат на инжекции, тъй като различни проучвания показват, че те преживяват леко заболяването. Все повече учени обаче предупреждават, че без социална дистанция младите се превръщат в резервоар на инфекцията и това е причината тя да се просмуква и сред по-възрастните, които са ваксинирани. Случващото се е огромен експеримент, казва професор Линда Боулд от Единбургския университет. Изследвания показват, че предаването на болестта сред учениците е три пъти по-голямо в сравнение с това при по-възрастните.