Няма досада, като учиш език през чатове и въображаеми пътешествия

https://www.24chasa.bg/novini/article/10363521 www.24chasa.bg

"Образование 4.0" е съвместна инициатива на Vivacom и в. "24 часа” за дигитална трансформация на основното и средното образование.
Проектът си поставя за цел да популяризира ползите от дигитализация на българските училища чрез въвеждане на технологии, нови методи на преподаване в сигурна виртуална среда и подходящо съдържание.

l Е-платформи мотивират учениците - вникваш в езика, мислейки за игри и слушайки Чайковски

Няма досада, като учиш език през чатове и въображаеми пътешествия

l Кои са най-добрите приложения за чужди езици

Книгата е прозорец към света, а всеки език, който знаеш - път към него. Това повтарят от столетия мъдрите хора. Днес дигиталният свят предлага модерни уроци, увличащи и по-малките, и по-големите ученици. Пренасят децата в други континенти, показват пирамиди, океани, различни носии, кухни, моди... Карат ги да мечтаят и така попиват езика!

Да помислим с теб логично. Защо ни е да учим немски? Разбира се, за да се измъчваме. Но със сигурност не е само това. Германия е най-важната европейска държава, а като жители на Европа защо пък да не си шпрехаме на един език с немците. Така започва видеоурок на Уча.се на ниво А1.

В него се разказва как Германия е богата и могъща. А с германците си се разбираме добре. Понякога ги бием на футбол. Немският е международен и конвертируем език, особено що се отнася до инженерните науки. А инженерните науки и технологиите са тоталното и безалтернативно бъдеще... Едно парче желязо да му дадеш на немеца и прави от него “Мерцедес”. “Мерцедес” ли казах?”, пита дикторът. Карл Бенц - германец.

В раздела за учене на руски пък на екрана се изписва “Частная собственность”. Какво значи това? Ето 3 възможни отговора: а) пушенето забранено; б) частна собственост; в) пирожка в джапанка.

Одинокая луна

не е едноока,

а самотна луна

Урокът обяснява за малките капани, родени от сходството между българския и руския. “Зарибява” с удоволствието да четеш в оригинал Достоевски, Чехов, Пушкин или Толстой, особено ако четеш на фона на музиката на Чайковски, Рахманинов или на поета с китара Владимир Висоцки.

Друг урок обяснява кои думи сме си “щипнали” от френския, които използваме, без да се замисляме, че са френски - букет, актьор, крем, ревю, сувенир, костюм. Добави към английския си чай и един френски кроасан.

Уроците на Уча.се са класифицирани спрямо нивата на Европейската езикова рамка и включват лексикални, граматически и други уроци от A1 до B2. Платформата разполага с уроци по английски, немски език, испански, френски, руски и китайски език и е от изключителна полза както за ученици, изучаващи чуждестранни езици, така и за тези, които се борят за сертификат.

Популярното приложение Duolingo е безспорен лидер сред платформите за изучаване на чужди езици. Чрез разнообразни упражнения, които включват четене, говорене и писане, платформата помага на хората ежедневно да правят малки стъпки в езика, който искат да научат. Ученето на език е като увлекателна игра, а не досадна материя, която трябва да се наизусти. Ползвателите на платформата могат да следят прогреса си,

да конкурират

знанията си

с други на

същото ниво

и да печелят награди. Duolingo е подходящо както за ученици, така и за хора от всяка друга възрастова група, които имат желанието или нуждата да научат нов език. Към момента Duolingo разполага с над 35 езика и над 300 милиона тегления, което го превръща в най-използваното образователно приложение в света. Към момента то не разполага с курсове от български език на други езици, но дизайнът предразполага за лесно и плавно изучаване дори без допирна точка до майчин език.

Като допълнение компанията създател на платформата прави и Duolingo English Test, сертифициран тест по английски език, който се приема от над 2000 университета при кандидатстване. Алтернативи на Duolingo са Busuu, Babbel и още много други.

Друг тип приложения за изучаване на езици са тези, наподобяващи социални мрежи. HelloTalk е платформа, която свързва хора от целия свят с целта да установят културен обмен и да усъвършенстват езика, който искат да научат. Този, който използва платформата, избира език, който иска да научи, и автоматично се свързва с носители на езика под формата на чат. Идеята е хората да учат езици интуитивно и със собствено темпо през комуникацията си с други хора, а не чрез уроци и тестове.

Към момента приложението се използва от повече от милион души от над 200 държави. Други такива приложения са HiNative, TripLingo и т.н.

Съществуват много други платформи за онлайн изучаване на чужди езици, които предлагат различни функции и възможности, от които е трудно да се избере най-подходящата. По този повод американското издание “Форбс” пусна класация за най-добрите приложения за чужди езици.

- Най-добро приложение за изучаване на чужди езици: Babbel

- Най-добро приложение за учене на езици от носители на езика: Memrise (българският език е включен)

- Най-добро безплатно приложение: Duolingo

- Най-добро приложение за правилно изговаряне: Mondly (включва и изучаване на български)

- Най-добро приложение за усъвършенстване на диалози от бита: Speakly

- Най-добро приложение за учене на език чрез музика: Lirica

- Най-добро приложение за изучаване на езици в ежедневието: Pimsleur

- Най-добро приложение за изучаване на езици с пряко сравнение с майчиния език: Beelinguapp

- Най-добро приложение за учене по звуци: Rosetta Stone

- Най-добро приложение за учене през игри: Qlango (включва и изучаване на български).