Малките ученици в София масово тръгват на училище, ще се тестват

https://www.24chasa.bg/novini/article/10369916 www.24chasa.bg
Ученици влизат в училище Снимка: Архив

Почти липсват родители, които са поискали онлайн обучението да продължи

Учители обаче отказват да участват в проверките срещу COVID

Учениците от 1-и до 4-и клас масово ще тръгнат на училище от 10 ноември. До днес родителите трябва да подадат заявление дали са съгласни децата им да се тестват щадящо, плюейки в пликче два пъти в седмицата. Това показа проверка на "24 часа" сред директори.

Нямам паралелка, в която да няма присъствено обучение. От общата бройка ученици, които са 550 в начален етап, около 15% ще останат да учат онлайн, това прави по 3-4 деца от клас. Това обясни директорът на столичното 119-о  средно училище "Акад. Михаил Арнаудов" Диян Стаматов, който е и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

670 деца се връщат в присъствена форма и 120 остават онлайн, каза Величка Стойчева, директор на 18-о средно училище "Уилям Гладстон". Все още обаче се обработват декларациите на родителите.

Тръваме да тестваме,  около 90% от родителите са потвърдили, че са съгласни децата им да се тестват, каза Нина Чанева, директор на 23-о средно училище "Жолио Кюри". Някои от учителите отказват  да участват в процеса, но ще бъдат заменени с възпитатели. Очакват да се включат и родители. Тръгваме да работим, нещата трябва да се случат, обясни още директорката.

Нямаме нито една паралелка, която ще си остане вкъщи, в един клас има три деца, които искат да учат дистанционно, уточни  Валентина Денчева, директор на частното училище "Веда". Родителите нямали нищо против тестването, защото разбирали, че е абсолютно щадящо и това е вариантът децата да тръгнат на училище. Валентина Денчева, която е и секретар на Асоциацията на частните училища, допълни, че огромната част от децата в частните училища се връщат присъствено в клас.