Партията на Симеонов изгони търгувалия със зелени сертификати Величко Георгиев

https://www.24chasa.bg/novini/article/10371784 www.24chasa.bg
Величко Георгиев

Днес е подал заявления да бъде заличен като кандидат от листите в 23-и и 24-и МИР в София

НФСБ напусна и задържаният за отглеждане на канабис Валентин Велев. Той също се отказва от листите в Сливен

Кандидатът за депутат от “Патриотичен фронт” Величко Георгиев, който бе хванат от полицията да продава зелени сертификати, е бил изключен от партията на Валери Симеонов НФСБ на заседание на Националния изпълнителен комитет днес. Това потвърдиха за “24 часа” от формацията.

Георгиев е изключен за уронване престижа на партията. От него ръководството е изискало и да напусне листите на коалиция “Патриотичен фронт”, с която НФСБ се явява на вота. Георгиев вече е подал заявление да бъде заличен като кандидат-депутат в столицата. В 23-и МИР той е 12-ти в листата, а в 24-и МИР е на четвърто място. Документите му са приети от районните комисии. А от столичната прокуратурата пък поискаха имунитета му като кандидат за депутат да бъде свален.

“НФСБ ще продължи да отстоява позицията си за активна ваксинация, тъй като това е единственото, което може да ни извади от тази ситуация”, категорични са от Националния изпълнителен комитет на партията.

Величко Георгиев е член на НФСБ от години и не е заемал ръководни постове. През 2019 г. той е бил кандидат за общински съветник от партията. Бил е шести в листата и по това време е работил като директор “Сигурност” в частна фирма. Днес е собственик на магазин в центъра на София. Досега не е бил депутат от партията, но се е кандидатирал за такъв и на последните два вота - на 4 април и на 11 юли.

В неделя стана ясно, че той е участвал в схема за продажба на фалшиви зелени сертификати за имунизация срещу коронавируса. Новината бе съобщена първо от директора на “Национална полиция” главен комисар Станимир Станев пред Нова телевизия. Преди това медията излъчи свое разследване на схема за търгуване с фалшивите сертификати.

Документите се продавали за 450 лв., като на ден само един лекар издавал между 15 и 30 сертификата. Работи се с менте имунизация с едноднодозовата ваксина на “Янсен”. Имало и поевтина тарифа от 300 лв., ако поръчката не е бърза. При проверка в системата документите се оказват истински, въпреки че “имунизираните” дори не са стъпвали в лекарски кабинет.

Изключеният кандидат за депутат Величко Георгиев е бил само посредник в схемата за закупуване на сертификатите. За целта той е работил с лекар и със старша сестра в столичното 12-то ДКЦ в “Люлин”. Общопрактикуващият лекар осигурявал експресната поръчка на сертификатите, а сестрата традиционната. Георгиев е съдействал за издаването на поне 145 сертификата на обща стойност 43 500 лв.

Партията е напуснал и задържаният за отглеждане на канабис сливенски кандидат за депутат Валентин Велев. Той сам е поискал да напусне и също си е направил отвод от листата там. Пред съпартийците си той твъдял, че я отглежда с медицински цели. А от партията видяха задържането му като предизборна атака.