Цирк с ЦИК - тя е платила, май без да знае, 1 793 400 лева за ония машини, подлудили яко народ и политици

https://www.24chasa.bg/novini/article/10385702 www.24chasa.bg
Машини за гласуване в един от складовете. Тези обаче са от легалните, за които ЦИК знае.

  • Всичко след нощните обиколки на ГЕРБ по складове из София и разпита на Веселин Тодоров от “Сиела” в МВР и от прокурори
  • Днес вътрешното министерство ще каже какво е установила, след като са били проучени всички документи

Циркът с ЦИК е впечатляващ - последно Веселин Тодоров, собственик на “Сиела Норма”, обяви, че Централната избирателна комисия е платила за 427 машини, които не са сертифицирани и с тях не може да се гласува.

Това прави 1 793 400 лева, тъй като всяка една машина без софтуер, пак по информация на “Сиела”, струва 4200 лева.

“24 часа” не може да гарантира, че последно това е цифрата на техниката, която обърка, стресира и повиши напрежението в държавата. От своя страна ГЕРБ от ранните часове на четвъртък след поредна обиколка из столицата преброиха общо 600 машини.

Веселин Тодоров продължава да повтаря, че тази допълнителна техника е за резервни части и с презентационна цел.

“Всички допълнителни несертифицирани устройства са платени от ЦИК и са част от общата доставка. Не са давани допълнителни пари за тях, а са получени като добавка към останалите, на които ще се гласува на 14 ноември”, обясни Тодоров. Според

фирмата достачик точната цифра е 427, като те се намират на две места

- склад на Висшето военно транспортно училище “Тодор Каблешков” и склада до летището на “Карго Партнер”.

След пика на скандала в четвъртък Тодоров бе разпитан като свидетел за машините от прокуратурата и МВР.

Представих цялата история за машините. Какво се е случило и откъде предполагам, че са тръгнали тези секулации. Органите ще преценят кой е виновен за това и какви са проблемите.

Това разказа пред “24 часа” собственикът на фирмата - доставчик на машините, “Сиела Норма” Тодоров. 427 са несертифицираните машини, а не близо 600, както твърдят от ГЕРБ, обясни той.

“199 са в склада на “Сиела”, а 228 са в контейнер на плаца пред склада на ЦИК. За момента остават така до разпореждане от ЦИК.

По думите му 427 са “част от задължението за гаранционно обслужване и ЦИК е платила за тях”, а дали ще се използват на предстоящия вот, зависело изцяло от решенията на ЦИК. Всички те са за резервни части, а някои и за “презентационни цели”, разясни Тодоров.

Иначе в неделя ще се гласува с 11 936 машини, а в България има 12 837 устройства, които са държавна

собственост, съобщи зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева. Други 901 машини, собственост на държавата, има в резерв. За всички закупени от държавата машини са платени общо над 58,7 млн. лв. с ДДС.

Първата реакция по разразилия се скандал с машините дойде в сряда посред нощ. Малко след 1 часа кандидатите за депутати от ГЕРБ Тома Биков, Александър Ненков, Георг Георгиев и Христо Гаджев заедно с младежи от партията се включиха на живо от фейсбук пред склада на транспортното училище. Те съобщиха, че от писмо на “Сиела Норма” до ЦИК става ясно, че има 199 несертифицирани машини в склада на училището. Незабавни отговори от вътрешния министър поискаха те на въпроса: “Какво се случва с несертифицираните машини, които стават все повече и заплаха ли са за честността на вота в неделя?”.

На сутринта на извънреден брифинг въпроса с машините - чужда собственост, поставиха четиримата членове на ЦИК, излъчени от квотата на ГЕРБ - Красимир Ципов, Димитър Димитров, Йорданка Ганчева и Георги Баханов. Те бяха категорични, че тези допълнителни машини, открити в складове, не са поръчвани от комисията.

“Никой не дава отговори откъде са тези машини и за какво са тук

Това трябва да стане ясно на българските граждани. И в неделя хората трябва да излязат и да гласуват масово, за да имаме честни избори”, заяви Ципов.

Йорданка Ганчева напомни, че е настоявала за 100% контролно преброяване на разписките от машинното гласуване.

“Контрол е синоним на господство, владение, проверка. Господар на изборния процес е ЦИК. 100% преброяване означава 100% контрол. В крайна сметка се взе решение за контролно преброяване в 30% от секциите с машинно гласуване. Но на фона на създалата се ситуация 100% преброяване ще е гаранция за честността на вота”, подчерта тя.

Баханов пък заяви, че ситуацията с появата на различни машини в последната седмица буди недоумение.

“Първо се появиха едни 228 машини, след това още 150, а в сряда вечерта разбрахме за още 199, които са в склад във Висшето военно транспортно училище, който е собственост на “Сиела Норма”.

Първоначално се твърдеше, че тези машини са за демонстрации в Грузия и Албания. В сряда се оказа, че са за сервизно обслужване. Това се случва три дни преди изборите. Какъв сервиз и какъв ремонт?”, попита Баханов.

Ципов допълни, че законът е съвсем ясен - при повреда на машина за гласуване в изборния ден тя не се подменя, а се преминава към

гласуване с хартиени бюлетини,

каквито има осигурени резервни във всяка една секция. Според него е проблем, че компетентните органи не са направили бърза и адекватна проверка на появилите се машини. Освен това

ЦИК не била имала нито една среща с ресорния вицепремиер за изборите Бойко Рашков и четиримата не го били виждали.

“Най-безумното нещо, което чух, е, че се нуждаят от щипки. Знаете ли какво са щипките - това са параваните около машината, с които се гарантира опазването на тайната на вота. За какво са им машини тогава, ако трябват паравани”, попита Димитров.

Зам.-шефката на ЦИК Росица Матева напомни, че от “Сиела Норма” са пуснали жалба в съда срещу решението на ЦИК, с което се дават указания на жандармерията внесените 228 машини заедно с поръчаните от комисията 1600 устройства да не се разопаковат, докато не приключи изборният ден. В сряда вечерта ЦИК е изпратила и

сигнал до главния прокурор с искане за проверка на всички действия по внасянето на машини у нас и дали има данни за престъпление.

“За наличието на още 150 машини ЦИК разбра от преписка на Софийската градска прокуратура. По същия начин за другите 228 разбрахме при доставката на поръчаните от ЦИК 1600 устройства. Но при положение че ЦИК не е била уведомена предварително за това, преценихме, че те не трябва да бъдат разопаковани и ще бъдат предоставени на собственика след изборите”, добави Матева.

Освен това тези 150 машини впоследствие се оказали 199. Представители на комисията недоумяват и защо първо на ЦИК е обяснено, че те ще се ползват за демонстрации в съседни страни, а после се твърдяло, че са нужни за резервни части.

“Има достатъчно машини в склада, които са собственост на държавата, и могат да се използват, ако се налага. На този етап няма необходимост. ЦИК по никакъв начин

няма да позволи на изборите да се използва нито една от несертифицираните машини

Освен това всяка машина е за конкретна секция, дори да я сложите в съседната, тя няма да заработи. Всичко е пушилка. Проблемът е, че се създава напрежение и недоверие сред хората към машинното гласуване”, добави другият зам.- председател и говорител на ЦИК Цветозар Томов.

Той напомни, че хешкодът на машините е от над 60 символа,

което означава трилиони възможни комбинации, преди да бъде разбит.

В изборния ден могат да се сменят само кабели, батерии, ролки и паравани, но не и машини. Ако повредата е в устройството, се преминава към гласуване с хартиени бюлетини.

Иначе по договор гаранционното обслужване на машините е 3 г. То се осигурява от “Сиела Норма” и от “Информационно обслужване”, които са доставили устройствата.

В договора за логистиката и инсталирането на софтуера със “Сиела Норма” има предвидена профилактика. Ако е имало повредени машини, то доставчикът е трябвало да уведоми ЦИК. Такава информация постъпила едва в сряда вечерта за малко над 100 устройства. Затова ЦИК е поискала информация от коя партида е всяка машина, какви са повредите и кога са били констатирани.

РЕАКЦИИТЕ:

Бойко Рашков: Няма данни за манипулации

До настоящия момент няма данни, от които да се направят обосновани изводи, че допълнително внесените машини са предназначени за изборни манипулации, каза Бойко Рашков, който разполагал с кореспонденцията между ЦИК, МВР, ДАНС и “Сиела Норма”.

Той разпоредил проверка, която трябваше да приключи до четвъртък вечер, но днес МВР ще даде брифинг.

Бойко Борисов: Това са гласове за 2 парламентарни групи

“400 машини са 400 хиляди гласа, 600 машини са 600 хиляди гласа! Това са гласове за поне две парламентарни групи”, изчисли Борисов и посочи, че според методическите указания под ремонт се разбира смяна на хартиена ролка, батерия и кабел. “Купили са стотици машини, за да сменят батерията на машините?! Най-важната дейност около изборите, дни преди вота, се аутсорсва от една частна фирма.

Корнелия Нинова: Служебният кабинет да даде отговор

“Сиела” се обърка в обясненията си. Първо бяха за Грузия и Албания, после за части.

Според лидерката на социалистите НАП и Агенция “Митници” дължат отговори през коя граница са минали тези машини и дали е платен ДДС. “Да излезе служебният кабинет и да даде тези отговори. ЦИК всяка вечер е изненадана”, призова тя. “Ако машина се повреди, се минава на хартия. Аз съм юрист. В закона е записано така. Не се сменя машина, не се сменя софтуер”, отсече Нинова.

Христо Иванов: Сценарий срещу доверието в изборите

Колкото и машини да е докарала “Сиела”, няма как да влязат в употреба, без някой да ги сертифицира и пусне в изборните секции.

“Не знам кога те ще дадат ясни, еднозначни, пълни отговори какво правят. Създава се впечатление, че участват в сценарий за подриване на доверието в изборите. Борисов прави кръстоносен поход срещу машинното гласуване, за да не излязат хората.

ИВА МИТЕВА
ИВА МИТЕВА СНИМКА: 24 часа

Ива Митева: “Сиела” обърка и мен

Започвам и аз да се обърквам в това, което казва “Сиела Норма”. В началото бе, че са за Албания и Грузия, след това - за гаранционна дейност. Тези машини са на различни места. Само 30 били от минали избори.

Искането за 100% преброяване на контролните разписки не е на партията “Има такъв народ”, макар в ЦИК “за” да са гласували това като предложение от членовете в комисията от квотата на ИТН.

Пет дни, в които машини плъпнаха из цяла София

За 5 дни машини за гласуване плъпнаха из цяла София, а ЦИК бе изненадана, че изобщо такива допълнителни устройства са внесени у нас. Броят им дори вече не може да бъде точно определен - през последните часове той варира от 427 до над 613 в зависимост кой ги брои.

А МВР, по молба на ЦИК, постоянно препраща жандармеристи, за да охраняват нови гнезда на машини в столицата.

6 ноември 2021 г.

В събота ранен следобед от ГЕРБ разпратиха спешна покана до медиите, че ги чакат в 15,30 ч на адрес ул. “Подп. Васил Златарев” 44А. Оказа се, че там има логистични складове на фирмата “Карго Бул” и в тях са били доставени поръчаните допълнително от ЦИК 1600 нови устройства за гласуване за изборите тази неделя.

Заедно с тези машини обаче са доставени още 228. Според ГЕРБ неописаните допълнителни устройства са смесени с тези, които ще се ползват на изборите на 14 ноември.

Впоследствие се оказва, че 228-те непоръчвани машини си стоят в отделен контейнер и са арестувани по молба на ЦИК, докато минат изборите. От доставчика “Сиела Норма” обясняват, че всъщност тези устройства били за Албания и Грузия и само минават през България. А задържането им е неправомерно и е намеса в търговските отношения на фирмата с други партньори.

8 ноември, сутринта

В понеделник неидентифицираните машини за гласуване все още са само 228. Собственикът на “Сиела Норма” Веселин Тодоров обаче има ново обяснение - че тези устройства са за сервизни и презентационни дейности.

8 ноември, привечер

Машините, непоръчвани от ЦИК, набъбват до 378, защото комисията е изненадана с новина от полицията, че има задържани още 150. Те са в митнически склад на летище София. Според Веселин Тодоров те ще се ползват за резервни части, ако някоя от поръчаните от ЦИК машини се развали. Появяват се и още 36 устройства, които били в складовете на “Сиела Норма”, отново за резервни части. Общият брой вече става 414.

10 ноември

След ден затишие по темата (9 ноември) и историческата дата 10 ноември се очертава без изненади на тема машини. Но пък изведнъж лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обявява, че в България са пристигнали 16 000 флашки, които ще се ползват за “чудовищна далавера”. Тези памети - по две на машина, са нужни, за да се пренесат данните за гласуването от секционните комисии в районните и ЦИК.

Малко преди полунощ в различни сайтове се появява информация за още 199 машини в складове във военното транспортно училище. Така вече има 613 неидентифицирани машини. Според Тодоров обаче нови 199 машини няма - това са онези 150 от летището плюс другите 36 и едни 13, които останали от пролетта. Бройката остава 427.