ГЕРБ: Рашков и Минеков купуват гласове с бонуси, Комитова - с гъши дроб(Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10387992 www.24chasa.bg

Партията внася жалба до ЦИК с 4 предложения за гаранция за честност на изборите

"Служебният кабинет и вътрешният министър Бойко Рашков за пореден път демонстрират арогантност и абсолютно несправяне със задачата да организаират избори, което като служебен кабинет им е единствената работа. Бойко Рашков се занимава да тормози хората по страната и продължава да борави с внушения, фантазии, халюцинации. За да гарантираме някаква честност на изборите е необходимо ЦИК да се намеси. Изводът ми е, че най-големите купувачи на гласове се намират в служебия кабинет и един от тях е Бойко Рашков, който раздава по 650 лв. бонуси преди изборите на служителите на МВР. Г-жа Комитова, която раздава гъши дроб, италианско вино в кошници на служители на своето министерство. Министър Минеков, който вече 2 пъти раздава бонуси. За това ли трябваше да теглят дълг?"

Това заяви зам. председателят на ГЕРБ Даниел Митов на брифинг на партията, като показа страница и половина текст - проверката на МВР по скандала с несертифицираните машини на склад.

Той посочи, че единственият човек, който си е свършил работата е секретарката на Рашков, която е събрала вече известни факти по скандала и ги е изпринтирала на един лист. "Във въпросната проверка няма нито един сериен номер на машина. Избобщо не е ясно какво се проверявали. Бойко Рашков не може да се справи със задачата да провери дори себе си", каза още Митов и обвини кандидатът за президент Румен Радев, че не е успял да намери време да даде журналистическо интервю или да се яви на предизборен дебат. "Днес излиза с изявление към нацията. Да ме прощава, ама не сме Нова година", добави Митов и го обвини, че използва ресурците на президенството, за да си прави кампания.

"Машините, които ни идват в повече не бяха открити от силите на МВР, а от будни граждани. Изборният процес като доверие у гражданите е тежко компрометиран", каза другият зам. председател на партията Томислав Дончев. Той предложи да се гарантира честност на предстоящия вот с няколко репения на ЦИК.

Първо да се публикуват имената на всички, които са имали достъп до складовете с машините, както и списък с всички имена, на хора, които са имали ангажимент с конфигурирането на софтуера. Да се публикуват всички серийни номера на машините, на които ще се гласува на 14 ноември, но и на всички, на които няма да се гласува, а ще останат на склад, поиска още Дончев. Той поиска и информация за транспортните планове, за да се проследи пътят на всяка машина и къде отива тя.

"Няма нищо по-демотивиращо, че гласът, който си упражнил, ще пропадне", каза още той и призова всички да гласуват, защото само това е начинът да се противопоставят избирателите на машинации.

ГЕРБ внася жалба в ЦИК с 4 искания:

1. Разписките на машините да се броят на 100%, за да се сверяват с машинните протоколи.

2. Разписките, които излизат от машините за двата вида избора, да се поставят в две отделни кутии. В момента разписките за президент и за народни представители се поставят в една кутия.

3. Видеонаблюдение при отчитането на изборните резултати.

4. Осигуряване на наблюдатели IT специалисти, които да наблюдават дали машините са сертифицирани дали се ползва утвърденият софтуер.

"Бойко Рашков непрекъснато борави с недоказани твърдения. Всекин път, когато каже нещо подобно, няма в последствие доказване. Твърдеше, че Бойко Борисов има банка, че имало подслушвания, че са се срутили километри от АМ "Хемус". Всяко нещо, което този човек каже се оказва, че не е истина", коментира Даниел Митов твърденията на Бойко Рашков от по-ранов днес, че бившият вътрешен Министър и водач за ГЕРБ в 26-и МИР София-област Младен Маринов се е срещал с криминално проявени назад във времето.

"Беше пропуснато много ценно време, за да се направи нужната организация на тези избори. Всяка една стъпка ще повиши това доверие и ще премахме спекулациите", каза Цветомир Паунов и посочи, че служебният министър на вътрешните работи, отговорен за изборите, не е направил нието една среща заедно с ЦИК.

 Избори за Президент и Вицепрезидент и за Народни представители на 14.11.2021 г. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.