Как се справят българските училища с дигиталното обучение?

https://www.24chasa.bg/novini/article/10400445 www.24chasa.bg

Конкурсът „Дигитално училище на България“ отличава добрите примери сред тях

В СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Лехчево успешно интегрират информационните технологии в процеса на преподаване и се радват да споделят своя опит, който да вдъхнови и други училища по пътя им към дигиталната трансформация.

„В днешно време е от ключово значение за учителя да използва дигитални ресурси с цел повишаване на интереса към предметното знание, нивото на мотивация и времето за планиране на учебни дейности. Ние използваме различни онлайн средства и платформи, които са насочени към това да обогатят дигиталните умения на нашите ученици, като едновременно с това да отговарят на учебното съдържание и да бъдат по-ангажиращи и провокиращи интереса в учащите.“, споделя Тоника Иванова, учител по математика в училището.

Преподавателите в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ успешно използват платформи като Microsoft Teams, MozaBook, Live worksheets, LearningApps, GeoGebra и много други, за да направят уроците лесно достъпни и интересни за децата, повишавайки дигиталната им грамотност. Използването на тези платформи дава много повече възможности и информация, отколкото традиционният тип на преподаване. Те осигуряват достъп на учениците до богата колекция от учебното съдържание, видеоматериали, интерактивни упражнения, игри и анимации, 3D симулации и аудио прочити, които не само правят учебния процес далеч по-ефективен и забавен за учениците, но и изграждат нужните им дигитални умения, които да ги превърнат в пълноценни граждани на модерния свят.

СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, с. Лехчево е един от кандидатите в конкурса за най-добро училище на А1 в категория „Дигитален проект“. Техният опит ни напомня, че технологиите са тук, за да ни помогнат и улеснят, а от нас се иска само малко проактивност, за да ги използваме по най-добрия начин.

А1 в партньорство с фондация „Заедно в час“, провежда конкурса „Дигитално училище на България“, който търси най-иновативните училища в страната с постижения в подкрепа на дигитализацията на образованието. С подкрепата на Министерството на образованието и науката и с активното съдействие на регионалните управления на образованието конкурсът ще отличи най-добрите проекти, които развиват дигитални умения у децата и възрастните. А1 цели да поощри училищата за техните усилия в посока дигитализация на образованието, въпреки ситуацията в страната. Всяко училище, което има желание да участва в конкурса, може да подаде своето заявление през страницата на инициативата, където ще научи повече за всяка от категориите и критериите за оценка, както и ще се запознае с членовете на авторитетното жури. Вече са получени десетки кандидатури и поради засиления интерес организаторите удължават срока за кандидатстване до 30 ноември.