Четвъртък, 20 часа, по БНТ: Радев и Герджиков в дебат и като граждани (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10405353 www.24chasa.bg
Румен Радев

Кошлуков лично убеждава двамата да се срещнат в студиото

Аделина Радева ще е водеща. Фейсбук иска Сашо Диков

В четъртък, 18 ноември, от 20 часа по БНТ ще върви първият и единствен дебат между Румен Радев и проф. Анастас Герджиков.

Вечерта на гражданите, а не на кандидатите за президент - така го описва Емил Кошлуков, генералният директор на обществената телевизия, защото хората за първи път ще ги видят в сблъсък, на който двамата кандидати ще представят не само политиките си, но и своите ценности и послания.

Кошлуков

лично е преговарял

с двамата

и щабовете им доста преди първия тур. “Убеден съм, че е важно за всички българи да чуят двамата в истински двубой”, казва Кошлуков.

Точно преди 5 години - на 10 ноември 2016 г., пак БНТ е организирала последния президентски дебат в своята история - между Цецка Цачева и Румен Радев.

Заради отказа досега да има лидерски дебати съобщението на БНТ за срещата между Герджиков и Радев бе възприето като голяма новина.

Политиците у нас отказват преки двубои и залагат на самостоятелни изяви. Фейсбук уби политическия дебат. Политиците искат да си аранжират изявления в контролирана среда, без риск от неудобни въпроси, установи на финала на предизборната кампания и Даниел Чипев, главен продуцент в БНТ.

За Кошлуков

липсата

на дебати

е тревожна,

защото означава, че политиците не работят открито пред избирателите си.

Първоначалната идея е била трите големи телевизии - БНТ, Би Ти Ви и Нова тв, да организират и излъчат заедно дебата Радев-Герджиков.

Екипът на професора също предпочитал подобен формат, но хората на Румен Радев настояли да е само по една телевизия, обясни Герджиков.

В крайна сметка предпочитанията и на двата щаба бяха да е само по обществената БНТ, уточни Кошлуков.

Кои са темите

за Радев и

Герджиков,

определени от телевизията домакин на дебата?

1. Актуални въпроси - ток, цени, пари и бюджет, COVID-19 и решения как да се излезе от здравната криза.

2. Международна политика.

3. Отбрана и сигурност.

4. Обединението, което е е основата на решението на всички кризи.

5. Точка разни - така метафорично е определен кръг от въпроси от последните дни. Сред тях например е промяната на конституцията.

Ще се опитаме да помогнем на зрителите да разберат каква е нагласата на кандидатите за справяне с кризите, за външнополитическите казуси и как в ролята си на президент биха помогнали на българите да решат най-наболелите проблеми. Важно е, защото мнението на българските граждани за президента е в основата на доверието им в него и отношението им към държавата. Хората трябва да са доволни и да не бягат от страната, казва Мариела Драголова, директор на дирекция “Информация” в БНТ.

Дебатът се очаква да продължи час и половина. Времето не е фиксирано, но все пак е ограничено, за да не е отегчителен разговорът.

Аделина Радева ще е водеща.

Фейсбук иска Сашо Диков

Аделина Радева ще води дебата между Румен Радев и проф. Анастас Герджиков по БНТ.

Преди телевизията да обяви избора си, зевзеци във фейсбук разпространиха един и същ пост, в който уверено твърдят, че “народът масово иска водещ на дебата да е Сашо Диков”.

Последният кандидатпрезидентски дебат преди 5 години между Румен Радев и Цецка Цачева е воден от Добрина Чешмеджиева (“Референдум”). В същата роля е влизал и Бойко Василев (“Панорама”).

Аделина Радева има повече от 20 години опит като журналист, автор и водещ на радио- и телевизионни предавания.

Кариерата ѝ започва в радио FM+. Работила е като кореспондент в Атина на БНР, радио “Експрес” и “Дойче Веле”. Била е в екипа на гръцката телевизия ANT1. От 2008 г. работи в БНТ десет години, а после отива за две години в Нова тв.