Оловото на 350 милиона акумулатори произведе КЦМ за шест десетилетия

https://www.24chasa.bg/novini/article/10407600 www.24chasa.bg
Никола Добрев (в средата) e човекът, с когото е свързан възходът на КЦМ. Снимки: Авторът

Металургичният гигант край Пловдив мина през два модела и днес е сред мощните мотори на икономиката, отбеляза кметът Здравко Димитров

"350 милиона автомобили. И всеки ден в тях влиза по един човек и завърта стартера. Колата пали благодарение на оловото, което е произвел КЦМ за всичките 60 г. на съществуването си. Ако продължим с цифрите, 350 милиона са всички коли, които Германия е произвела за 6 десетилетия".
Така главният изпълнителен директор на металургичния гигант край Пловдив Румен Цонев откри бизнес форума „КЦМ - 60 години развитие“, организиран с Института за пазарна икономика.
„Продуктът ни се използва главно в производството на акумулатори“, поясни Цонев. А цинкът, който излиза от КЦМ, е отговорен за зеленото бъдеще на света, защото предпазва от корозия стоманата, допълни той.
Повече от 1 милиард са часовете положен труд, а 7 милиона тона олово и цинк са произведени в комбината.
На събитието присъстваха дългогодишният директор на КЦМ Никола Добрев, зам.-министърът на социалната политика Надя Клисурска, кметът на Пловдив Здравко Димитров, партньори, контрагенти и бивши негови служители. Видео поздравление направи министърът на икономиката Даниела Везиева.
Никола Добрев - човекът, на когото се дължи възходът на КЦМ, благодари на всички, минали през комбината, за обичта им. Той подчерта, че над 1,5 млрд. лева са инвестициите в екологично чисти и модерни производства, които създават добре платени работни места.
На успешната трансформация, през която е минал КЦМ, акцентира и кметът на Пловдив Здравко Димитров. „Да благодарим на тези, които преведоха един толкова голям завод през два различни икономически модела – от планов към пазарен, и го превърнаха от едно енергоемко и замърсяващо производство в ефективно и екологично чисто. Днес КЦМ - Пловдив е един от най-мощните мотори на българската икономика", подчерта той.
От името на социалния министър Гълъб Донев заместничката му Надя Клисурска благодари за забележителния принос на комбината в различни дарителски кампании по време на пандемията, предназначени за болници и социални заведения.
В рамките на няколко дискусионни панела премина форумът на КЦМ, като сред модераторите бяха Лъчезар Богданов от Института по пазарна икономика и банкерът Левон Хампарцумян. Кои са предимствата на КЦМ в прехода към нисковъглеродна икономика в Европа и с какъв темп са нараснали иновациите, инвестициите и развитието на човешкия капитал в Пловдив и региона, бяха темите, които дискутираха участниците.