Социалната пенсия за старост става 170 лв. от Коледа

https://www.24chasa.bg/novini/article/10407735 www.24chasa.bg
Пенсионери Снимка: Ройтерс

Социалната пенсия за старост ще стане 170 лева от 25 декември. Сега тя е 148,71 лева. Това предвижда постановление на Министерския съвет, което е качено за обществено обсъждане.

Вдигането й бе заложено още при актуализацията на бюджета за тази година. Причината е, че от Коледа минималната пенсия ще стане 370 лв., а таванът - 1500 лв., а всички ще се вдигнат през тежестта на стажа, който ще е 1,35.

Размерът на социалната пенсия за старост, който служи като база за определяне на останалите пенсии, несвързани с трудова дейност, както и на някои добавки към пенсиите, се определя от Министерския съвет.

Според разчетите в момента 58 563 души получават пенсия, несвързана с трудова дейност. Това са социална пенсия за старост, социална пенсия за инвалидност, пенсия за военна инвалидност, пенсия за гражданска инвалидност, персонални пенсии и пенсии по отменени закони.

Още 68 хил. взимат добавки, определени в процент от социалната пенсия за старост. Това са хората, които получават добавка за чужда помощ или ветерани от войните, пише в мотивите.