Ще гледат отново делото за убийството на Атанас Христов от Стара Загора

https://www.24chasa.bg/novini/article/10411339 www.24chasa.bg
Торбата с отрязаните ръце на жертвата, без дланите, бе намерена до тези контейнери в старозагорския квартал "Трите чучура - център" през декември м.г. СНИМКА: Ваньо Стоилов

На първа инстанция обвиняемият Божидар Крумов получи 18 г. затвор, съдът в Пловдив върна делото за разглеждане от нов състав
Делото за убийството на 47-годишния старозагорец Атанас Христов, чийто труп бе насечен на парчета и разхвърлян в кофи за смет, по което обвиняемият Божидар Филипов Крумов получи 18-годишна ефективна присъда, ще тръгне отново и ще се гледа от друг състав. Това решиха пловдивските апелативни съдии, които намериха проблем в мотивите на Окръжния съд в Стара Загора, гледал делото на първа инстанция.
Решението на Пловдивския апелативен съд е от 17 ноември т.г.
Зловещият инцидент е станал през нощта на 2 декември м.г., първият сигнал за гибелта на жертвата, 42-годишния Атанас Христов, е получен 4 денонощия по-късно. Тогава работнички на линия за сепариране на битови отпадъци в депото край Стара Загора забелязват две торби с отрязани долни мъжки крайници, обути в маратонки. Горните крайници на мъжа са открити 8 денонощия по-късно - на 14 декември. Торбата с отрязаните ръце е намерена в контейнер за смет на метри от мястото на зверското убийство - блок 26 в старозагорския квартал "Три чучура-център". Самоличността на жертвата е разкрита по характерна татуировка върху едната ръка, която била отбелязана в криминалистичния регистър при провинение на мъртвия преди години.
Обвиняемият за убийството Божидар е установен в края на същия ден. При обиска в жилището му криминалистите открили торса на жертвата, обвит в найлон и подготвен за изнасяне от Крумов. Пакетът бил напъхан под кревата в хола, а ножовките, с които е разфасовано тялото - захвърлени в банята на апартамента. Без резултат остана издирването на главата. Предполага се, че тя е била изхвърлена часове преди долните крайници и е преминала по линията за сепариране, без да бъде видяна от работничките там.
Божидар Крумов, тогава на 57 години, най-напред отказал да дава показания, по-късно на няколко пъти ги променял, а накрая направил частични признания, че до смъртта на Христов сe стигнало след пиянски запой и сбиване между двамата. Подсъдимият твърди, че бил ударен внезапно от сътрапезника си по главата, при което се счупили очилата му. В момент на гняв той грабнал бутилка и цапардосал убития по темото, след което продължил да се налива с ракия и бира.
Крумов се съгласи делото срещу него да премине в условията на съкратено производство, като защшитната му теза беше, че е действал в условията на неизбежна отбрана и настояваше за по-ниска присъда. Съдът обаче не прие аргументите му.
Размерът на присъдата бе обжалван както от Божидар Крумов, така и от майката на останалото сираче дете на Атанас Христов. Първоначалната присъда бе постановена на 24 август, жалбите са били депозирани в Пловдивския апелативен съд две седмици по-късно, а заседанието по тях е било на 28 октомври. Решението от 17 ноември е окончателно и не подлежи на обжалване или протест. Новото разглеждане на казуса трябва да започне от стадия на разпоредителното заседание при нов състав на Окръжния съд в Стара Загора.