Почетна грамота за мъж от Търговище, спасил свои съседи от пожар

https://www.24chasa.bg/novini/article/10411692 www.24chasa.bg
Главен инспектор Ангел Ангелов /вляво/ връчи на Юсуф Исмаилов от Търговище почетната грамота за достойната му постъпка. Снимка: МВР

Тя му бе връчена от началника на РСПБЗН в Търговище главен инспектор Ангел Ангелов

Днес в РСПБЗН в Търговище по покана на ръководството на службата гостува 55-годишният Юсуф Исмаилов от същия град, съобщават от пресцентъра на ОДМВР. Той бе поканен, за да получи почетна благодарствена грамота за своя доблестна постъпка от вчера, която силно впечатлила служителите от три екипа на противопожарната служба, отзовали се на получен в 10,56 ч на 17.11.2021 г. сигнал за възникнал пожар в стая на апартамент в жилищен блок в кв. „Запад 3“ на Търговище.

В жилището на шестия етаж, където възникнал пожарът, живеели майка и син – и двамата със сериозни здравословни проблеми. С Юсуф били съседи повече от четвърт век. Огънят бързо се е разпространил, защото в близост имало различни леснозапалими материали – матрак, диван, бюро.
Когато лумнал огънят в стаята, в която живеели, жената започнала да вика за помощ. За късмет на собствениците на жилището съседът им, който бил в отпуск /работи в охранителна фирма/ и тъкмо се канел да тръгне за село, за да помогне на вече възрастните си родители, чул виковете й. През открехнатата входна врата на съседния апартамент излизал гъст облак дим. Мъжът я отворил и видял пламъците, излизащи от стаята, но това не го разколебало нито за момент. Първо изтеглил майката и сина на безопасно място извън жилището им, което не било лесно, защото хората били силно стресирани и не искали да излизат. После започнал с подръчни кофи да налива вода, за да не допусне огънят да се разрасне. Съпругата му пък пълнела съдовете с вода. В това време пристигнали и пожарникарските екипи.
"Не съм се замислял изобщо дали да го правя – трябваше да се действа бързо. А и по природа не съм от страхливите. Така съм възпитан – трябва да се помага на хората винаги, когато можеш, защото всеки може да изпадне в беда. Друго поведение не би било човешко. Не съм го направил за благодарности, нито се чувствам герой. А и пожарникарите дойдоха толкова бързо…Убедих се с очите си, че професията им не е никак лесна.“, сподели на срещата Юсуф.