Министърът на енергетиката: Компенсациите за скъпия ток били най-големите в Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/10414845 www.24chasa.bg
Андрей Живков СНИМКА: 24 часа

Изплатени са 4 млн. лв. средства към бизнеса, големите плащания за две сметка ще са през ноември, казва Андрей Живков

Подписали сме 44 договора, остават още 3-4, за да обхванем 100% от небитовите клиенти, които ще получат помощ. Имаме и реално изплатени компенсации на стойност 4 млн. лева, което показва, че програмата реално стартирала. Това заяви на брифинг енергийният министър Андрей Живков. Сериозната част от компенсациите обаче ще започне от следващия месец. Тогава бизнесът ще получи помощи за два месеца на куп и ще бъде изплатена цялата сума от 450 млн. лв., която е налична, уточни той.

Живков заяви още, че работят внимателно, тъй като това са публични средства, но потребителите трябвало да са спокойни, че ще си получат компенсациите, които са за всички небитови клиенти на електроенергия. Той припомни, че КЕВР е променила методиката за доставчик от последна инстанция, след което тези фирми, които не са си избрали търговец и са при този доставчик, ще получат 30 лв. за мегаватчас компенсация. Заедно с помощта от 110 лв., подпомагане става 140 лв. на ползван мегаватчас. Министърът смята, че  безвъзмездната помощ за небитовите клиенти става най-голямата в Европейския съюз. 

Той обаче припомни, че тези ползватели на електроенергия, които са при доставчик от последна инстанция трябва да си изберат търговец на ток, тъй като гратисния период с намалената цена, който дава КЕВР, е три месеца и след това цената на електроенергията на този доставчик ще е по-висока от пазарната. 

Министерството и Комисията за енергийно и водно регулиране са стартирали информационна кампания за компенсациите и за това, че фирмите трябва да си изберат търговец. 

Служебното правителство е приело тези компенсации да бъдат за октомври и ноември с идеята, че през декември парламентът може да предприеме и други мерки, уточни Живков. Той даде  пример, че в някои страни са намалени данъците или акцизи.

Битовите потребители, които са на регулиран пазар, няма да усетят това повишаване на цените до края на годината. Това е причината сега да не се предприемат мерки за тях. Парламентът може да реши след Нова година примерно да се намали ДДС, което ще бъде пряко подпомагане на цените за бита. Като се говори за компенсации през намаление на данъците, те могат да бъдат не само за електрическа енергия, а и за топлинната енергия, и за природния газ, каза министърът.