75% от 47 000 читатели: Герджиков победи Радев

https://www.24chasa.bg/novini/article/10415568 www.24chasa.bg
Кадър и видео Фейсбук/БНТ

Рекордни гласувания в анкетата на "24 часа" след дебата между претендентите за президент

Ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков е победител в президентския дебат с Румен Радев в четвъртък вечерта.

Това твърдят 75,43% от читателите на "24 часа", взели участие в анкетата ни след излъчения от БНТ дебат. Той бе единственият за цялата предизборна кампания и анализаторите с интерес следяха дали ще успее да преобърне резултата преди балотажа.

В подкрепа на Румен Радев, че е бил по-силният участник в дебата, са 19,79% от читателите на "24 часа". А за 2,11 на сто нито един от двамата кандидати за държавен глава не е победител.

В анкетата на "24 часа" са гласували над 47 хил. души, много над извадките, на които се правят социологическите проучвания. Резултатите все пак не са представителни за цялата страна. Те не представляват и прогноза за изборните резултати в неделя.

Гласуването бе пуснато на интернет страницата на "24 часа" с началото на дебата по БНТ в четвъртък вечерта и продължава по-малко от денонощие.

Дебатът по БНТ бе организиран, след като през цялата кампания Герджиков настояваше за пряк диспут със сегашния държавен глава. Радев обаче прие едва преди балотажа. В дебата на националната телевизия двамата спориха по теми като да бъде ли променена конституцията, мерки за излизане от икономическата и здравната криза, външна политика.

На няколко пъти Герджиков успя да притисне Радев с остри въпроси. Именно след питане на професора дойдоха думите на държавния глава "Крим в момента е руски, какъв да е?". Те предизвикаха международен скандал днес. Наложи се ЕК да припомни ясно, че Крим е част от Украйна, която е окупирана от Русия. В Киев пък привикаха за обяснения българския посланик.