По-висока активност в област Стара Загора в сравнение с 14 ноември

https://www.24chasa.bg/novini/article/10420329 www.24chasa.bg
По традиция членовете на РИК в Стара Загора обличат в изборния ден красиви униформи с национални шевици, шити по поръчка. Така е и днес. СНИМКА: Ваньо Стоилов

В област Стара Загора избирателната активност на балотажа за президент днес към 11 часа е по-висока в сравнение със същия избор преди седмица - 10,43 процента сега срещу 10,02 на сто на 14 ноември. Една от причините за повишения интерес към урните без съмнение е и хубавото време с температури по-високи от нормалните за края на ноември.
Превърнати в числа, процентите означават, че до 11 часа днес в областта са гласували 30 002 човека от общо 287 738 гласоподаватели по списък. Отново най-активни са м малката община Опан, където активността стигна 21,42 процента. Преди седмица същата община бе най-активна в този час. Различното е, че днес най-слаб интерес към изборите засега има в община Мъглиж - 6,80 на сто, докато преди седмица най-изоставащи бяха в Чирпан. В община Стара Загора избирателната активност е 10,72 на сто, а в община Казанлък - 11,13 процента. По-ниска е тя в общините Павел баня, Чирпан, Раднево.
В област Стара Загора отново се гласува в 508 секции, както беше и преди седмица. В 364 от тях гласуването е с машини, като в 156 секции те са по две. До момента само в две от секциите, където има мащини, се е наложило да минат към гласуване с хартиени бюлетини заради повредени устройства. Това са секция 10 в Чирпан, където заради проблеми със софтуера машината изобщо не се е задействала и РИК е разрешила да се гласува с хартиени бюлетини още вчера, и секция 14 в квартал "Гипсово" на град Раднево, където след няколко гласували машината се е повредила непоправимо. Там гласуването било спряно за около час, докато стане ясно, че няма как да поправят машината.
До момента в РИК няма постъпили жалби или сигнали за нарушения, увери нейният председател Златина Йовчева. До 8 часа са направени някои смени на членове на СИК, които не са били добре здравословно днес сутринта, но навсякъде в Старозагорска област изборният ден е започнал нормално.