Кметицата на “Красно село” ощети (доказано) поне 73 000 софиянци с пари и помощници за инвалиди

https://www.24chasa.bg/novini/article/10421925 www.24chasa.bg
Росина Станиславова

Росина Станиславова, от която “Демократична България” избяга, 5 пъти блокира решения на столичния парламент, после губи – не дава доказателства за жалбите си и не внася таксата в съда

За председателя на СОС Георги Георгиев поведението ѝ е “безотговорно”, София печели делата, но парите от програми се забавят

При казуса за синя и зелена зона дори Бонев от “Спаси София” предлага съветниците да не се съобразят с тази дама, защото тя ще създаде грижи с паркирането на съкварталците си

Росина Станиславова размахва шпага срещу всички. Умение, останало ѝ като състезател фехтовач. Единственият кмет от 24-те районни в София, който отказва да приема съгражданите си. Единственият, принудил “Демократична България”, подкрепила я в изборите през есента на 2019-а, година и половина по-късно да я изтрие от сайта си в прекия, и в преносния смисъл. С мотива “морално недопустим прецедент”.

Единственият кмет, който 5 пъти обжалва решения на Столичния общински съвет, с които забавя пари от програми за 70 000 столичани и не дава възможност други 3000, които са инвалиди, да имат помощи в тежкото ковид време.

Тя губи делата, защото нито плаща такси, нито дава доказателства пред съда. Но това не я спира да пише жалби и

да е против

всичко, което

може да сложи

някакъв ред

и да улесни живота на съкварталците ѝ. Вероятно новото преброяване ще покаже, че в “Красно село” живеят поне 100 хил. души, тъй като през 2009 г. адреси в този район са имали 87 002-ма.

В понеделник Росина Станиславова за пореден път влиза в съда, недоволна от решенията на комисията “Антикорупция”, че назначавайки дъщеря си по европейски проект, е била в конфликт на интереси. 

Друга тема, както от градската десница формулираха много точно “морално недопустим прецедент”, е, че се оказа, че Станиславова принудително е направила вегетарианци свои възрастни и болни съкварталци. Просто от храната им е изчезнало месото, за което иначе в програмата по време на заразата са били предвидени средства.

Пет жалби срещу решения на Столичния общински съвет е подала кметицата. С тях тя спира общински програми, които подкрепят младежки и спортни проекти и дори нова социална услуга за хора с увреждания. Първата ѝ жалба спря изпълнението на общинската програма “Европа” през т. г. После делото е прекратено на 3 ноември, след като Станиславова не е изпълнила разпорежданията на съда в дадения ѝ срок.

От страна на жалбоподателя не са ангажирани доказателства, че дължимата държавна такса е внесена, не са ангажирани доказателства за наличието на интерес от оспорването и не са посочени основанията, обуславящи незаконосъобразността на оспорения акт, става ясно от справка от СОС.

Жалбата обаче

блокира 44

одобрени проекта

“За града това означава преки пропуснати ползи за над 70 000 души, сред които учители, ученици, деца и младежи, лишени от родителска грижа, хора в риск, студенти, психолози, лекари и възстановили се от COVID пациенти и други”, заяви преди няколко месеца шефката на програмния съвет на програмата Екатерина Йорданова.

Станиславова е обжалвала и решението на СОС от 23 септември за създаване на социалната услуга “Асистентска подкрепа” като делегирана от държавата дейност. Жалбата е оставена без разглеждане с определение на съда от 10 ноември като недопустима. Жалбоподателят не попада сред кръга на лицата, притежаващи активна процесуална легитимация да оспорват актове на общинския съвет. Такива, съгласно Закона за местното самоуправление и местната администрация, са кметът на общината и областният управител.

Кметовете на райони не са изрично посочени в тази законова разпоредба и съответно нямат право на жалба срещу тази категория индивидуални административни актове. Определението не е окончателно и може да се обжалва в 7-дневен срок от съобщаването му.

Третата жалба на Станиславова е срещу решението за финансиране на проекти във връзка с обявена сесия за 2021 г. по общинската програма “София - град на младите и активните”, взето от СОС през април. И тази жалба обаче е оставена без разглеждане, но решението отново е обжалвано. Върховният административен съд потвърждава решението на първата инстанция и делото е прекратено по отношение на част от програмата - за проекти, свързани с доброволчество, младежки инициативи и толерантност.

Съдебното производство обаче продължава по другите две теми от програмата - за организиране на емблематични за града младежки събития и превенция на рисково поведение, здравно и гражданско образование.

С разпореждане от 13 октомври е насрочено открито съдебно заседание за 19 януари 2022 г. Като заинтересовани страни по делото са конституирани район “Банкя”, читалище “Антон Страшимиров-1926”, фондация “ПОдЛЕЗНО”, сдружение “МоКактус”, Професионална гимназия по селско стопанство Бузема, фондация “Глас – България” и район “Сердика”. Всички те са кандидатствали по програмата “София - град на младите и активните” и са спечелили финансиране на проекти по двете обжалвани теми.

Друго дело по жалба на Станиславова е за преобразуването на общински сгради, които в миналото са ползвани за детски заведения. Към момента все още съдът не се е произнесъл. Става дума за доклад на независимия общински съветник Борис Бонев от “Спаси София”, според който бивши помещения, били детски заведения, но сега с други функции, да се преустроят и в тях да се разкрият детски или яслени групи. Един от 7-те имота е в “Красно село”.

Последното дело, образувано по жалба на Станиславова, е срещу решение на СОС за предоставяне на помещения от сградата на общинския културен дом “Красно село” за нуждите на самата културна институция. По този казус също още няма съдебно решение.

“Намирам за безотговорно избран пряко от гражданите кмет на район, подкрепен от “Демократична България”, каквато е г-жа Станиславова, да обжалва редица решения на общинския съвет по ключови теми като подпомагане на спортни и младежки клубове по програми, с които финансираме техни проекти за спортни състезания.

Тя дори обжалва

и решението ни

за създаване на

нова социална

услуга за хора с

увреждания,

които не могат да се придвижват сами - “Асистентска подкрепа”...

Над 3000 граждани можеха да се възползват веднага от тази подкрепа, но заради обжалването от г-жа Станиславова, въпреки че парите са осигурени, трябваше да изчакаме делото, което преди дни спечелихме на първа инстанция”, коментира пред “24 часа” председателят на СОС Георги Георгиев.

В края на октомври при приемането на промените в наредбата за организацията на движението единственият район, който не пожела да премине от зелена в синя зона, бе “Красно село”. Причината - отрицателно становище на районния кмет.

Това накара Борис Бонев да призове СОС да не се съобрази със становището на Станиславова заради натиска към района, след като всички паркоместа наоколо станат синя зона, а той остане в по-евтината зелена. А от това отново ще страдат живущите, които трудно ще намират къде да спират колите си.

“Голяма грешка е,

че част от “Красно

село” остава в

зелената зона,

вместо да премине в синята, защото районният кмет е дал отрицателно становище. Само след няколко месеца ще ни се наложи отново да променим наредбата заради тази подзона в “Красно село”, прогнозира Бонев.

“Не получихме яснота от Центъра за градска мобилност как ще се харчат постъпилите приходи. Затова дадохме отрицателно становище. Предложили сме на ЦГМ да се въведе учредено право на паркиране, което ще реши проблема за кварталите извън центъра”, отговори му Станиславова.

“Това, че не са проведени обществени обсъждания, е ваш проблем, защото районният кмет трябва да ги организира. Учреденото право на паркиране е нонсенс, защото местата са много по-малко от автомобилите.

Освен това през по-голямата част от деня те ще стоят празни, защото хората ходят на работа, освен ако не въведем учредено право на паркиране пред офиса, хипермаркета и детската градина”, отвърна Бонев.

В края на август пък, след като стана ясно, че КПКОНПИ е наложила нова глоба на Станиславова, защото е наела дъщеря си, тя заяви пред bTV, че детето ѝ е получило 260 лв. Освен това според нея КПКОНПИ не бил компетентният орган, който да установява конфликт на интереси по европроекти.

“Когато всички стояха по къщите си и беше пандемия, трябваше някой да отговаря, да имам административно регламентирани хора, които да доставят храната. Моята дъщеря е била назначена 4 дни по този проект на 8 часа и 4 дни на 4 часа за “крупната” сума от 260 лв.”, оправда се Станиславова. Тя обясни, че проектът е верифициран и няма пречка кметът да бъде назначаван за негов ръководител.

“Ефирът тази сутрин сигурно почервеня от срам заради кметицата на “Красно село” г-жа Росина Станиславова. Не защото влезе в тъп спор с водещия (това е отделна грозота на местния властник), а защото, както казват старите хора “срама няма”. Станиславова беше осъдена преди три дни от комисията на Цацаров за 5000 лв. Защо ли? Защото като ръководител на проект, финансиран с европейски средства, тя е сключила трудов договор с дъщеря си! Интересен е и въпросът за какво са били тези общински пари. Те са по проект “Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания”. Ще се върна по-нататък върху това. Та когато я питаха преди месеци: Абе, госпожа, как така фамилно разходвате общински пари, Станиславова виреше недосегаемо нос. А когато я шамароса общественото мнение, че може и да не е престъпление, но е неморален акт, кметицата съвършено не разбра въпроса. Все едно че ѝ говореха на патагонски”, написа същия ден във фейсбук журналистката и общественичка Юлиана Методиева.

Първият скандал около Станиславова избухна през февруари, когато стана ясно, че си е писала сама възнаграждения за изпълнение на европроект - около 7000 лв. Това се случи след постъпили сигнали до тогавашния шеф на бюджетната комисия към СОС Георги Георгиев, който настоя Станиславова да даде обяснения. След като тя отказа да върне парите, издигналите я за поста ДБ снеха политическото си доверие от нея, изтриха я от сайта си и дариха 7010 лв. на “SOS Детски селища”.

Проектът “Патронажна грижа” е изпълняван от район “Красно село” от 15 май до 31 декември 2020 г. 41 526 лв. са изплатени като възнаграждения на 5-има души, сред които и кметицата.

Според нея

парите са

“законни и

заслужени”

“Патронажна грижа” е част от Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” за възрастни и хора под карантина заради COVID. Те получават храна и лекарства у дома и плащат само покупките. Служителите извършват неотложни административни услуги или плащат сметките им за ток например. Такава помощ са получили 17 от общо 24 столични района. Проверка установи, че нито един от останалите кметове не си е писал възнаграждения.

През март се разбра, че по този проект на “Красно село” не са давани месни ястия, а само вегетариански. Заради скандала социалното министерство спря проекта и го даде за управление на “Красна поляна” и “Слатина”.

Създателят на фейсбук групата “Район Красно село - инициативност и решения за бъдещето” Цанко Донков публикува отговори на Столична община на искане за достъп до информация. От тях стана ясно, че отпуснатите на района средства за 2020 г. са 2,94 млн. лв., а върнатите заради неусвояване са 1,41 млн. лв. Станиславова обясни, че причината е обжалване на процедурите.

През май последва нов скандал - Станиславова блокира общинската програма за младежки дейности с жалба в съда, защото два проекта на “Красно село” не били класирани. Така спрени се оказаха 90 проекта за младежки дейности на столични училища за общо 150 000 лв.

“Дори само да поискаш да спреш програма за младежки дейности и спорт в днешно време, е повече от неразумно. Въпреки потвърждението дори и от самата кметица на района, че програмата е една от най-добрите и успешните. Щом за “Красно село” няма, не трябва да има за никого ли?! Някак крайно егоистично ми изглежда!”, коментира директорът на столичното 119-о училище Диян Стаматов, който е и общински съветник.

Станиславова отговори във фейсбук, че жалбите спират изпълнението на 71 одобрени проекта за общо 650 000 лв.

“Основната вина, а и отговорност за създадената ситуация обаче следва да се носи от издателя на оспорените актове, а не от оспорващия. Това е така, защото истинската причина за коментираното оспорване се корени в желанието и волята за максимална прозрачност и публичност в процедурите по избор на кандидатстващи за финансиране проектни предложения”, каза тя и добави, че отказ да получи информация за процедурите е довел до оспорването им.

Проблем в района има и с управлението на културния дом “Красно село”. Част от помещенията в него са отдадени за несвойствени дейности като банков клон и офиси, за сметка на това се налага школи по танци, рисуване и др. да бъдат върнати - няма къде да бъдат настанени.

Според гражданското сдружение “Кинопамет” липсата на работещо улично осветление в междублоковите пространства и на повечето вътрешноквартални улици в “Красно село” превръща вечер прибирането на хората у дома в истинско премеждие. В трагично състояние са и парковете и градините, а доскоро красивият и оживен парк “Хиподрума” е станал паркинг.

През юни доброволци, които почистиха, окосиха тревата пред районното кметство и засадиха цветя, бяха глобени.

“Искаме районът

да се развива

нормално

Не сме дошли да се бием”, каза Цанко Донков и напомни, че Станиславова е станала кмет с обещание за публичност и прозрачност. На исканията за оставка и пуснатата анкета във фейсбук групата на района с въпрос “Одобрявате ли управлението на Росина Станиславова?” и отговорилите с “не” 1164 души, а с “да” - едва 40, тя написа във фейсбук: “Използваме случая да напомним, че следващите редовни избори за органи на местно самоуправление и местна изпълнителна власт ще се проведат през есента на 2023 г. Всеки сънародник с искрено желание за управленски принос при подобряване на качеството на живот в страната може тогава да покаже на какво е способен пред своите съграждани и избиратели”.

Освен това се оказа, че гражданската активистка Станиславова, живяла 30 г. в “Красно село”, е без приемно време за граждани и бизнес като кмет. То е отменено до края на извънредната епидемична обстановка. У нас тя започна на 13 март 2020 г. и в момента е удължена до 30 ноември.

Така жителите на района се оплакват от дупки, неокосени зелени площи, липса на осветление и др. във фейсбук вместо на кмета. Кметицата призна пред БНР на 12 ноември, че нейната районна администрация няма приемно време “заради заповедта на министъра” да не се струпват хора. Сигнали можело да се изпращат по имейл.

Иначе Станиславова от 2014 до 2019 г. е председател на гражданско сдружение “Бели брези”. Била е и начело на Граждански районен обществен съвет и председател на клуб по фехтовка “Дипломат”. Тя самата е била национален състезател и шампион по фехтовка, а после и треньор. Има две висши образования по финанси и спортен мениджмънт.

 

2 пъти в конфликт на интереси – сама определя себе си като ръководител на проект, назначава и дъщеря си

Комисията на Сотир Цацаров води срещу кметицата на район “Красно село” две производства, като и по двете КПКОНПИ установи конфликт на интереси.

Първото решение е от 9 юни 2021 г. В него се посочва, че Росина Станиславова е определила сама себе си като ръководител на проект “Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания” по ОП “Развитие на човешките ресурси” 2014-2020 г. Тя си е определила и размера на почасовата ставка и е избрала екипа по проекта. По това производство КПКОНПИ я глоби с 15 хил. лв., както и отнемане в полза на държавата на сумата, която е получила - 9981,46 лв.

Второто производство беше образувано по сигнал и решението излезе през юли. То е за договор, който кметицата сключила с дъщеря си. При проверката са били събрани доказателства, че на 15 май 2020 г. на електронната страница на район “Красно село” е публикувано съобщение за стартиране на кампания за набиране на сътрудници по проекта.

“Столичният район е бенефициент по програмата и като такъв следва да получи безвъзмездна помощ в максимален размер до 365 700 лв.”, посочват от антикорупционната комисия.

На 18 май 2020 г. е постъпило заявление от дъщерята на Станиславова, с което тя моли да бъде назначена на обявената длъжност. Още същия ден майка ѝ я назначила на 8-часов работен ден. Дъщерята била одобрена от комисия по проекта в състав, определен от майката в качеството ѝ на кмет.

На 8 юни 2020 г. било сключено допълнително споразумение, с което работният ден и възнаграждението на дъщеря ѝ се намалявали наполовина, а 2 дни по-късно трудовият договор бил прекратен.

Пред КПКОНПИ Станиславова заявила, че е назначила дъщеря си, защото заради пандемията в онзи момент липсвали достатъчно хора, които да поемат административните процедури по проекта. След набирането на сътрудници трудовият договор на дъщерята бил прекратен.

Според комисията кметицата е била в конфликт на интереси в частен интерес на свързано с нея лице - нейната дъщеря: “Самото сключване на договора е нейно право, а не задължение”. Според закона и съдебната практика като лице, заемащо висша публична длъжност, тя е трябвало да си направи самоотвод и да уведоми органа по избора на служители за наличие на частен интерес в конкретния случай.

За този казус кметицата е глобена 5000 лв., което тя обжалва пред Административния съд в София. Решението влиза в сила, ако бъде потвърдено и от ВАС, който се явява втора инстанция.