Парламентът се събира на 24.ХI., доктор го открива

https://www.24chasa.bg/novini/article/10422210 www.24chasa.bg
Д-р Силви Кирилов е доайенът на новия парламент.

Силви Кирилов е доайенът на НС

Още в сряда - 24 ноември, може да се събере новото 47-о НС.

И този мандат първия звънец ще удари депутат от “Има такъв народ”. Мика Зайкова, която не влезе, ще бъде сменена от д-р Силви Кирилов. 70-годишният уролог бе номиниран за здравен министър в проектокабинета на ИТН, бил е шеф на агенцията по трансплантации, за кратко - и на Александровска болница.

Вече са ясни и новите депутати на мястото на двойните водачи.

Синът на покойния журналист Гасан Насър - Виктор Насър, ще е депутат от “Продължаваме промяната” от 23-и МИР. Виктор, който има опит в международното бизнесразвитие на технологичния сектор, сменя Иван Христанов, който избра Плевен.

Кирил Петков и Асен Василев влизат от родните си Пловдив и Хасково и освобождават места в София за Мирослава Петрова, която се занимава с архитектурни и градски проекти, и икономиста Борислав Антонов.

Никола Минчев влиза от 24-и МИР, а от Перник депутат ще е урбанистката и бизнес консултант Юлия Иванова. Росен Костурков избра Пловдив-област, а от града мястото му заема програмистът и спец по криптовалути Йордан Маджунков.

Няколко бяха двойните водачи в ГЕРБ. Бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов влиза от Велико Търново, а от Варна - Бранимир Балачев. Десислава Атанасова влиза от Русе, а от Разград - бившият областен управител Гюнай Хюсмен. Ексминистърът на образованието Красимир Вълчев ще е от Стара Загора, а в Шумен отстъпва на Илтер Садъков.

Соцлидерката Корнелия Нинова влиза от София, а от Варна - Борислав Гуцанов. Кристиан Вигенин избра Ямбол и отстъпва Пловдив на Иван Петков - Бебето.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ ще е депутат от Шумен, а от Кърджали влиза IT специалистът Павлин Кръстев. Делян Пеевски ще е депутат от Благоевград, а от Велико Търново влиза Йордан Цонев. Вместо него от Пазарджик пък депутат ще е Небие Исмет Кабак.

Ексминистърът на финансите в кабинета “Орешарски” Петър Чобанов ще е депутат, след като Цветан Енчев влиза от Враца и му отстъпи София-област.

Зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов влиза пак от Пловдив, а отстъпва областта на Танер Кадир Тюркоглу. Виктория Василева ще е от Благоевград, а от Кюстендил - Снежанка Траянска. Андрей Чорбанов ще е депутат от София-област, като освобождава Велико Търново за Момчил Иванов.

Антоанета Цонева от ДБ влиза от Пазарджик, а в 23-и МИР в София отстъпва на Петър Маринов.

Лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов влиза от Варна, а от 25-и МИР в София депутат става заместникът му Иво Русчев. Адвокат Елена Гунчева избра Пловдив, а от Велико Търново влиза шампионката по шах Цвета Галунова.