"168 часа": Мистерия около самолетната катастрофа, в която загина милиардерът Глен де Врис

https://www.24chasa.bg/novini/article/10423331 www.24chasa.bg

Не е ясно кой е пилотирал машината и каква е причината за разбиването , казват разследващи

Обожавам науката, когато ме поканиха за полета на Безос, не ми отне и милисекунда да реша, казва приживе бизнесменът

Съмнителни обстоятелства и хиляди неизвестни объркват властите, разследващи самолетната катастрофа, в която загина милиардерът Глен де Врис. Името на 49-годишния астронавт, който миналия месец участва в полет до Космоса, организиран от Джеф Безос, обиколи всички международни агенции.

Органите на реда до момента изпитват огромни затруднения да установят кой е пилотирал машината и каква е била причината за фаталното приземяване. След първоначалния оглед няма яснота дали става дума за техническа неизправност, или по-скоро за разсеяност от страна на пилота. Единственият факт е, че заедно с Глен в самолета е бил и още един човек на име Томас Фишър, който също загива на място.

Какво съобщават щатските служби?

"Машината е паднала в гориста местност в ранния следобед в град Хемптън на около 40 мили северозападно от Ню Йорк - се казва в официалното изявление. - Наименованието на самолета е Cessna 172 - четириместен, използван за тренировъчни и развлекателни полети. Продължаваме усилено да разследваме катастрофата. Знаем, че Де Врис е сертифициран като частен пилот с висок рейтинг, което му позволява да лети в облаци. Бил е наясно също и с инструментариума на летателната машина, тоест чисто техническата част."

Не за първи път Де Врис влиза в новинарския поток. Миналия месец той бе един от четиримата космически туристи на борда на Blue Origin на Джеф Безос заедно с Уилям Шатнър, австралийския предприемач Крис Бошуйзен и изпълнителния директор на аерокосмическата компания Blue Origin Одри Пауърс. Тогава Глен определи преживяването като "сбъдната мечта" и нещо, за което е мислил цял живот. Той така и не разкри колко точно е платил за мястото си в космическия кораб.

"Каквато и да е сумата, мога единствено да ви кажа, че си заслужаваше, защото изпитах емоции, които досега не съм изпитвал никога - обясни Глен малко след края на мисията. - Когато ми се обадиха, за да ме попитат дали бих искал да се кача на полета, не мисля, че ми отне дори милисекунда, за да реша. Това все пак е центърът на всичко, в което аз емоционално - от гледна точка на човечеството, и интелектуално - от гледна точка на научните иновации, наистина вярвам. Така че просто скочих в машината."

След смъртта му не закъсня реакцията и на Blue Origin.

"Съкрушени сме от случилото се с Де Врис - каза говорител на компанията. - Той донесе толкова много живот и енергия на целия ни екип, както и на колегите си от екипажа. Неговата страст към авиацията, благотворителната му дейност и отдадеността му към занаята дълго ще бъдат почитани. Всичко това е обект на истинско възхищение."

Безос също не пропусна да коментира инцидента в туитър: "Толкова трагична загуба. Топъл и изпълнен с живот, Глен ни разсмиваше и осветяваше, метафорично казано, тъмната стая. Той беше визионер и новатор - истински лидер. Светът те загуби твърде рано."

Какво се знае за Де Врис?

Той е роден на 29 юни 1972 г., а любовта му към космическите пътувания пламва, след като прочита всичко за Skylab - първата американска космическа станция, изстреляна от НАСА през май 1973 г.

"За Apollo бях твърде млад, но се запалих много силно - спомня си Де Врис в интервю за предаването Close to the Edge. - Skylab и програмата Space Shuttle бяха изключително вдъхновяващи за мен. Все още имам копие на книгата, която преди толкова време се предлагаше единствено във физическа книжарница. Четивото се казваше "Ръководство на оператора на космическата совалка. Така се роди моята мечта с времето все повече хора да започнат да пътуват в Космоса."

Любопиството на младежа обаче не го отвежда до изучаването на планетите. Той попада в колежа "Карнеги Мелън", където записва "молекулярна биология и генетика". През 1994 г. го завършва с отличие, а през последните четири години от живота си дори се изявява и като попечител на института.

"Винаги съм обичал всичко в науката - призна още той в предаването Close to the Edge. - Обичам физиката, химията и биологията, която за мен беше нещо като комбинация от всичко във фундаменталната наука.

Запален съм още от дете. Този огън не угасна и като тийнейджър. След това продължи като студент. По-късно в професионалния си живот се насочих към медицината и молекулярната сфера. В личния си живот обаче поддържах огромния си интерес към авиацията и космическото пространство, планетарните и междупланетните пътувания."

С какво се занимава след това Глен, четете ТУК.