Първа тема от преговорите за правителство: Как да се спре скокът на тока от Нова година

https://www.24chasa.bg/novini/article/10425846 www.24chasa.bg
Един от начините да се избегне шокът с парното е да се сложи пределна цена и над нея хората да се компенсират. СНИМКА: 24 часа

Идея: Отрицателна такса ще сваля цената на тока

Скъпата енергия на фокус още при старта на преговорите - очаква се да обсъждат промяна в такса “задължения към обществото”, за да се намалят битовите сметки

Как да се обезвреди бомбата с енергийните цени за домакинствата от 1 януари, е първата задача на парламента и на евентуалното коалиционно правителство.

Проблемът е, че в ценовото решение от 1 юли Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е определила прогнозна пазарна цена на тока 119 лв. за мегаватчас и 47,11 лв. цена на газа за парното и газоразпределителните дружества, които да действат от тази дата чак до края на юни 2022 г.

Само за сравнение, на 22 ноември цената на тока на борсата в сегмента “Ден напред” беше над 504 лв., за 23 ноември

рекордът

с цената на

свободния

пазар е още

по-жесток

- 524, 26 лв.

за мегаватчас. Средната цена за целия едногодишен период експерти изчислиха на 250 лв.

Цената на природния газ за регулирания пазар за декември е 93 лв., т.е. два пъти по-висока.

Във вторник започват експертните обсъждания на политиките и евентуалната програма на бъдещето правителство, като една от първите срещи е за енергетиката. Преди да се пишат дългосрочните решения в енергетиката, предстои да се решава криза - с цените на свободния пазар и бъдещото увеличение от Нова година на цените за домакинствата.

Отдавна “24 часа” и експертите, които помагат, прогнозират 20-30% увеличение на цената на електроенергията от 1 януари. С 30% пък се коментира увеличението на цената на парното. А при газа 120 000 семейства от месеци плащат високите цени.

В експертни среди се разиграват

варианти за

увеличение на

цената на тока

за битовите

потребители

от 5-10 до 60%

За най-реално се смята поскъпване между 20 и 30 на сто.

Бизнесът отдавна настоява за отрицателна цена на таксата “задължения към обществото”.

Тази идея беше лансирана и при кръглата маса на президента за енергетиката от вече бившия шеф на БЕХ Валентин Николов.

Експерти от работодателските организации коментират, че КЕВР приема идеята благосклонно, стига да се намерят пари.

Пред “24 часа” Валентин Николов обясни схемите, за които каза, че е предал неофициално на премиера Стефан Янев.

Първият вариант е през бюджета на държавата да се подпомогнат всички, както е в Испания например.

Вторият вариант е да се налеят пари във фонд “Сигурност на електроенергийната система” от надвзетите в повече данъци и акциз на енергийните предприятия.

Допълнителни приходи във фонда могат да се постигнат с

временно

увеличение на

“данъка” от

5 на 10% върху

оборота,

който плащат всички производители на енергия, както и преносните оператори на ток и газ. Мотивът е, че в момента те печелят.

Така с увеличените приходи може таксата “задължения към обществото”, която сега е 19 лв. за мегаватчас и се плаща от всички - от бизнеса до битовите потребители, да стане отрицателна. Затова обаче трябват промени в закона.

Експерти по регулиране на цените вече са сметнали, че при намаление на таксата “задължения към обществото” на минус 30 лв. евентуалното увеличение на цената на тока за домакинствата ще е между 20 и 30%.

60% ще е поскъпването за бита, ако таксата стане 0 лева, във фонда остават пари и държавата решава кого да подпомага.

При минус 120 лв. цена на “задължения към обществото”, която се лансира от бизнеса, вноската на производителите би трябвало да се увеличи от 5 на 15%, смятат специалистите, а освен това трябва да се вземат още пари от АЕЦ “Козлодуй”. За тази мярка трябват към 2 млрд. лв. и тогава цената за битовите потребители може и да не се вдига.

В последно време се чуваха и предложения за намаляване на ДДС и акциз върху електроенергията.

Напрежение около цените на тока има и от страна на Електроенергийния системен оператор и електроразпределителните дружества. Те трупат загуби от няколкостотин милиона лева, тъй като купуват тока за покриване на технологичните си разходи от борсата. Така че в момента системният оператор и ерепетата

трупат загуби

и субсидират

домакинствата

В някакъв момент - от 1 януари или от 1 юли, регулаторът трябва да ги компенсира през цената за достъп и пренос. Препоръчва се това да стане на две стъпки, тъй като иначе се залага друга бомба в цената на тока, която ще избухне от 1 юли догодина.

При парното и газа ситуацията е още по-сложна, тъй като при тях няма откъде да се вземат пари за компенсации. Единият вариант е това да стане с пари от бюджета, но това е социална политика.

Експерти предлагат модела на Румъния, за който “24 часа” писа:

слагат се

временно

пределни

цени на

газ и парно

и когато се минат тези нива, потребителите получават компенсации за разликата. Това може да стане със закон за извънредното положение като това са временни мерки.

Една от идеите за

“обезвреждане” на

поскъпването е с

отрицателна такса

“задължения към

обществото”