Турската лира се срина с 8% след изявления на Ердоган

https://www.24chasa.bg/novini/article/10428435 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Курсът на турската лира спрямо долара отбеляза рязък спад от 8 процента днес, след като президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган защити скорошното силно намаляване на лихвения процент и се зарече да спечели своята "икономическа война за независимост" въпреки критиките и призивите да промени курса на монетарната политика, съобщи Ройтерс.

Курсът на турската валута спадна до 12,49 лири за долар и отбеляза антирекорд за 11-и пореден ден. През тази година турската лира изгуби 40 процента от стойността си, от които 20 процента само от началото на миналата седмица, предава БТА.

Ердоган оказва натиск върху централната банка да се фокусира върху агресивно намаляване на лихвения процент с цел насърчаване на експорта, инвестициите и работните места, макар че инфлацията доближава 20 процента, а валутата продължава да се обезценява и да поглъща спестяванията на турците.

Бившият заместник-управител на турската централна банка Семих Тюмен, който беше уволнен от Ердоган миналия месец, призова за връщане към политиките за защита на стойността на турската лира. "Този ирационален експеримент, който няма шанс за успех, трябва да бъде изоставен незабавно", написа Тюмен в Туитър.

В четвъртък турската банка намали основния си лихвен процент със 100 базисни пункта до 15 процента, много под инфлацията от почти 20 процента, и даде сигнал за възможно ново намаление.

Късно в понеделник Ердоган защити политиката си на пресконференция и заяви, че по-строга монетарна политика няма да намали инфлацията, с което провокира нов срив на курса на лирата.

Според Джейсън Тъви, старши икономист в "Кепитъл Економикс", турската валута може да спадне и под 13 лири за долар.

Въпреки критиките към монетарната политика Ердоган отхвърли възможността за предсрочни президентски и парламентарни избори, съобщи ТАСС. "Ние сме излизали победители във всички избори без изключение. И аз заявявам, че предсрочни избори няма да има, те ще се произведат през 2023 г., както е планирано", каза турският президент днес пред парламента.