ЕК иска увеличаване на наказанията за трафик на мигранти

https://www.24chasa.bg/novini/article/10429558 www.24chasa.bg
Сградата на Европейската комисия. СНИМКА: Pixabay

Европейската комисия предложи днес ЕС да приеме законодателни мерки, с които превозвачите, които подпомагат незаконната миграция, да бъдат обхванати от различни наказания. Нарушителите се предвижда да бъдат включени в "черен списък", уточни пред Европейския парламент председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, цитирана от БТА.

Предложенията на комисията засягат превозите по суша, въздух и вода. ЕК препоръчва наказанията да се определят според всеки отделен случай на нарушение.

Според комисията виновните превозвачи може да бъдат лишавани от възможност да презареждат или да поправят своята техника в ЕС, може да бъдат лишавани от частичен достъп до европейския пазар да бъдат оставени без лицензи и права за дейност. Сред предвидените наказания са също лишаване от възможност да преминават транзитно през ЕС, да прекъсват пътуването в ЕС по технически причини, да навлизат в европейски пристанища.

На 15 ноември Съветът по външни работи реши санкциите срещу Минск да бъдат разширени заради предизвиканата миграционна криза по границата на Беларус с ЕС. Европейските министри приеха санкциите да обхванат туристически агенции, авиопревозвачи и други посредници при довеждането на мигрантите до Беларус. На 9 ноември ЕС отмени част от споразумението с Минск за визови облекчения.

Досега ЕК отпусна 700 000 евро като хуманитарна помощ за мигрантите по границата, както и близо 40 милиона евро на Литва. Комисията ще осигури 3,5 млн. евро за разноски по полетите за връщане на мигрантите от Беларус към държавите на произход. За Латвия, Литва и Полша са осигурени 200 милиона евро за охрана на външната граница на ЕС.