Бивш следовател: Поведението на шофьора на автобуса е неадекватно

https://www.24chasa.bg/novini/article/10430614 www.24chasa.bg
Изгорелият автобус на магистрала "Струма".

Ясно личи, че поведението на шофьора на автобуса е неадекватно - той се удря в мантинелата, минава в ляво, в дясно по пътното платно, което ни говори, че нещо се е случило в този момент.

Това коментира в "Денят започва" по БНТ бившият следовател в Националната следствена служба Георги Илиев след тежката автобусна катастрофа на АМ "Струма", при която вчера загинаха 45 души.

"Главната задача на разследващите е да се установи дали пожарът е възникнал преди или след удара в мантинелата и какво е горяло толкова много.

Защото аз оставам с впечатлението, че този пожар е бил много кратък и с много висока температура. За да има взрив, означава, че има натрупване на пари от летливо горящо вещество в самия автобус", обясни експертът.

Според него, разследването ще отнеме поне 6 месец, причината за инцидента ще бъде установена малко по-рано, а виновниците по-късно.

Разследването задължително да се води от разследващи органи от нашата страна, но по закон Северна Македония е в правото си да води паралелно разследване, допълни бившият следовател.