Турската лира възстанови част от стойността си въпреки опасенията за монетарната политика

https://www.24chasa.bg/novini/article/10432829 www.24chasa.bg
Ердоган защити намаляването на лихвения процент и паричната политика на Централната банка, която е причина за срива, според критиците на правителството. Снимка: Ройтерс

Турската лира възстанови в сряда около 7 процента от стойността си след спада до рекордно ниско равнище във вторник, провокиран от изказването на президента Реджеп Тайип Ердоган в защита на намаляването на лихвения процент, съобщи Ройтерс.

Турската валута отбеляза рекордно нисък курс спрямо долара в 11 последователни дни, изгубвайки около 45 процента от стойността си от началото на годината, като към половината от тези загуби бяха регистрирани от началото на миналата седмица, предаде БТА.

Курсът на лирата обаче днес се повиши до около 11,6 лири за долар, но след това отново отбеляза спад до 12 лири за долар, с 38 процента по-ниско от края на миналата година.

Несигурността и рязкото повишение на цените все още обаче притесняват потребителите и инвеститорите, а някои уебсайтове днес са спрели продажбите на електронни продукти.